Close
Personal
Business

Press Releases

Dua Syarikat Lantik Bank Muamalat Urus Wakalah Zakat Berjumlah RM174,000

KUANTAN, 9 Julai 2024 - Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) kini menawarkan perkhidmatan pengurusan wakalah zakat kepada individu atau syarikat untuk diagihkan kepada golongan yang memerlukan.

Dua syarikat pertama iaitu KMF Network dan Muamalat Invest Sendirian Berhad masing-masing menyerahkan sejumlah RM150,000 dan RM24,000 kepada Bank Muamalat untuk diagihkan kepada penerima yang layak mengikut kriteria yang ditetapkan.

Bank Muamalat akan mengagihkan wakalah zakat sebanyak RM150,000 daripada KMF Network kepada usahawan mikro dan asnaf menerusi pembiayaan iTEKAD Bank Muamalat bagi membantu mereka menjana pendapatan yang mampan dan memperkukuh pengurusan kewangan. Manakala wakalah zakat berjumlah RM24,000 daripada Muamalat Invest Sendirian Berhad akan diagihkan kepada Yayasan UNITI bagi tujuan pembelian kaki palsu yang akan memanfaatkan golongan yang memerlukan.

PDF File

Download here

KUALA LUMPUR, 28 June 2024 – Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) has become the first Islamic bank to collaborate with the International Center for Education in Islamic Finance (INCEIF) University, established by Bank Negara Malaysia to drive the Islamic finance industry to new heights.

As a tangible manifestation of this collaboration, Bank Muamalat has introduced Muamalat Education Financing solution, exclusively for selected programs at INCEIF University. The initiative was announced during the signing of a Memorandum of Understanding (MoU) between Bank Muamalat and INCEIF University today.

PDF File

Download here

KUALA LUMPUR, 3 April 2024 – Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) merealisasikan kempen ‘Ramadan Teristimewa Bersama’ melalui inisiatif komprehensif melibatkan sistem pendanaan awam (crowdfunding), digitalisasi Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) serta perluasan program tanggungjawab sosial korporat (Corporate Social Responsibility, CSR) dengan jumlah peruntukan sebanyak lebih daripada RM360,000.

Untuk memudahkan penyumbang menderma dengan jumlah yang dikehendaki dan memilih kemana sumbangan mereka hendak disumbangkan, sistem pendanaan awam (crowdfunding) yang dibangunkan Bank Muamalat, Jariah Fund telah mengambil satu langkah ke hadapan dengan menaiktaraf laman sesawang dilengkapi ciri baharu, memaparkan setiap perincian kempen pendanaan dan keperluan bagi memudahkan proses menderma sepanjang bulan Ramadan.

Bagi menyokong perkembangan digitalisasi dalam kalangan PKS, Bank Muamalat telah bekerjasama dengan Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) bulan Ramadan tahun ini untuk memperkenalkan inisiatif pembayaran tanpa tunai melalui Kod QR Bank Muamalat di beberapa lokasi antaranya Bazar Ramadan di Tempat Letak Kereta (TLK), Taman Tasik Permaisuri; Bazar Aidilfitri di Lorong Tunku Abdul Rahman (TAR), Kuala Lumpur; Bazar Ramadan Perling Mall, Johor dan Bazar Ramadan Jalan Durian dan Jalan Manggis, Kluang.

PDF File

Download here

Kuala Lumpur, 22 Mac 2024: Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) hari ini mengumumkan dua jutawan Super Saver 2023 dan Sijil Simpanan Islamik (SSi) seterusnya melancarkan kempen SSi 2024 yang bermula daripada 1 Mac sehingga 31 Disember 2024 dengan jumlah hadiah keseluruhan bernilai lebih RM5 juta.

Sejak diperkenalkan tahun lalu, seramai 754 pelanggan bertuah telah memenangi pelbagai hadiah lumayan dengan jumlah keseluruhan RM3 juta menerusi cabutan Super Saver dan SSi iaitu cabutan Superb ‘Million’, Superb ‘Bergaya’, Superb Cash100K, Superb ‘Travel‘, Superb ‘Cash1000’, Superb ‘Pensioner’, Superb ‘Salary’, Superb ‘State’, Superb ‘New Gen’ dan satu cabutan khas iaitu Istimewa ‘SSi Millionaire’.

Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Bank Muamalat, Khairul Kamarudin, berkata, berikutan jumlah penyertaan yang begitu menggalakkan bagi SSi, pihaknya membuat keputusan untuk melancarkan siri kedua, SSi 2024 dengan penambahan jumlah keseluruhan hadiah dari RM3 juta pada tahun lalu kepada lebih RM5 juta bagi tahun ini untuk empat belas kategori yang lebih berganda dan salah satu kategori ini turut terbuka bagi pelanggan menerusi perniagaan kecil yang berminat untuk menyertai SSi 2024.

PDF File

Download here

KUALA LUMPUR, 14 Mac 2024 – Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) buat julung kalinya akan menganjurkan “Karnival Ramadan Teristimewa Bersama” yang akan berlangsung bermula 18 Mac sehingga 22 Mac sempena bulan Ramadan ini.

Karnival yang akan berlangsung bermula 10 pagi hingga 4.30 petang di ibu pejabat Bank Muamalat, Jalan Melaka, di sini akan menempatkan lebih daripada 30 usahawan, perniagaan serta perkhidmatan seperti Tudung People, Mimpi Kita, AlHumaira, Songkok Bangsawan, Walaweh Dumpling, Tiger Lily Bake Cookies, Honda, Proton, Tabung Haji, Pusat Pungutan Zakat (PPZ) dan banyak lagi perniagaan dibuka untuk orang ramai.

Sempena “Karnival Ramadan Teristimewa Bersama” juga, Bank Muamalat akan menganjurkan Bank Muamalat Auto Show yang akan disertai oleh beberapa jenama syarikat kereta tempatan dan antarabangsa di lokasi yang sama.

Acara kemuncak karnival tersebut adalah majlis pengumuman dua orang jutawan Sijil Simpanan Islamik (SSi) 2023 dan pelancaran kempen SSi 2024 yang akan diadakan pada 22 Mac, hari terakhir “Karnival Ramadan Teristimewa Bersama”.

PDF File

Download here

KUALA LUMPUR, 12 March 2024– Bank Muamalat Malaysia Berhad (“Bank Muamalat”) and DRB-HICOM University of Automotive (“DRBHU” or the “University”) are collaborating to make affordable financing easily available for students to further their studies at the university.

The collaboration reflects the synergy between Bank Muamalat and DRBHU as members of the DRB-HICOM Berhad group towards the development of professionals in meeting the demands of Malaysia’s automotive industry.

Following the signing of the Memorandum of Collaboration, President and Chief Executive Officer of Bank Muamalat, Khairul Kamarudin highlighted that “This collaboration is truly a win-win for all parties. DRBHU students, especially those with financial difficulties, can now access affordable funding for their education with the support of Bank Muamalat.

PDF File

Download here

KUALA LUMPUR, 11 Mac 2024 – Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) dan  Serunai Commerce Sdn Bhd (Serunai) hari ini menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) untuk bekerjasama dalam Program Pensijilan Halal Bank Muamalat.

Melalui MoU tersebut, Serunai telah dilantik sebagai konsultan rasmi bagi Program Pensijilan Halal Bank Muamalat dalam usaha bersama kedua-dua entiti tersebut untuk membantu mengembangkan perniagaan usahawan B40 sekaligus melahirkan lebih ramai usahawan yang berdaya saing pada masa akan datang.

Program Pensijilan Halal Bank Muamalat merupakan sebuah program khas bagi memberikan bimbingan dan kursus latihan percuma kepada usahawan sehingga mereka berjaya memperoleh Sijil Halal Malaysia Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM).

Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Bank Muamalat, Khairul Kamarudin berkata, sebagai institusi perbankan Islam penuh, Bank Muamalat komited dalam mendukung usaha kerajaan bagi memajukan industri halal melibatkan usahawan tempatan dalam mencipta Kehidupan Lebih Baik, Bersama.

PDF File

Download here

KUALA LUMPUR, 10 Mac 2024 – Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) telah menggerakkan kempen #SubuhMacamJumaat dan Cintai Masjid di 14 buah negeri, sempena menyambut ketibaan bulan Ramadan yang bakal tiba.

Selain menyemarakkan kempen #SubuhMacamJumaat, inisiatif kali ini juga merupakan salah satu program tanggungjawab sosial korporat (Corporate Social Responsibility, CSR) Bank Muamalat di mana program gotong-royong membersihkan dan membaik pulih 14 buah masjid yang terpilih dari 14 buah negeri dijalankan selepas solat subuh berjemaah di masjid-masjid tersebut.

Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Bank Muamalat, Khairul Kamarudin berkata, selain bertujuan menambah keselesaan jemaah masjid bagi menyambut bulan Ramadan, program tersebut juga menjadi platform untuk mengeratkan silaturahim antara komuniti dan warga Bank Muamalat dalam mencipta ‘Kehidupan Lebih Baik, Bersama’.

“Dalam kempen khas ini, Bank Muamalat dan kakitangannya bukan sahaja meringankan beban jemaah masjid dengan bergotong-royong, tetapi juga turut menyumbang bantuan tunai kepada masjid yang terlibat.”

PDF File

Download here

KUALA LUMPUR, 8 Mac 2024 – Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) hari ini mengumumkan penawaran hadiah keseluruhan bernilai RM360,000 kepada pelanggan sedia ada dan pelanggan baharu Pajak Gadai Islam Bank Muamalat (Muamalat Pajak Gadai-i) menerusi kempen Gadai Emas Menang Emas 2.0 (GEME 2.0).

Antara hadiah yang ditawarkan adalah barangan kemas emas bernilai RM100,000 untuk pemenang hadiah utama, barangan kemas emas bernilai RM75,000 untuk pemenang tempat kedua dan barangan kemas emas bernilai RM25,000 untuk pemenang tempat ketiga.

Sebagai tanda penghargaan kepada para pelanggan Muamalat Pajak Gadai-i, Bank Muamalat juga menawarkan 1 gram Akaun Muamalat Gold-i (MG-i), untuk 50 pemenang bulanan yang terpilih sepanjang tempoh kempen berlangsung iaitu bermula 1 Mac 2024 hingga 31 Disember 2024 (keseluruhan berjumlah 500 pemenang).

Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Bank Muamalat, Khairul Kamarudin berkata, Muamalat Pajak Gadai-i bukan sahaja memenuhi keperluan tunai segera untuk cagaran, tetapi juga boleh digunakan bagi tujuan penyimpanan emas.

PDF File

Download here

KUALA LUMPUR, 21 February 2024 – A full-fledged Islamic financial institution, Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) and the national post and parcel service provider, Pos Malaysia Berhad (Pos Malaysia) have forged a partnership. They announced the launch of the Bank Muamalat and Pos Malaysia co-branded Visa Credit Card-i today, an offering that aligns with Shariah principles and redefines credit card solutions.

The co-branded credit cards, VISA Infinite-i and VISA Platinum-i which offer benefits such as cash rebates, discounts for selected Pos Malaysia products and services, and 0% profit rate Installment Payment Plans are now available for application at all 68 Bank Muamalat and over 700 Post Offices and Pos Laju branches.

President and Chief Executive Officer of Bank Muamalat, Khairul Kamarudin, stated that this partnership heralds a new chapter in Malaysia’s financial landscape, bringing together the strength of Islamic banking with the extensive and unrivalled reach of Pos Malaysia.

PDF File

Download here

Kuala Lumpur, 5 Februari 2024: Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) menyahut seruan kerajaan untuk meneruskan kesinambungan kempen #GengSubuhMacamJumaat yang dicetuskan oleh selebriti tanah air, Alif Satar dengan menganjurkan program tersebut di empat buah negeri bermula Sabtu lalu.

Kempen pertama yang bermula di negeri Selangor telah berlangsung pada 2 Februari lalu dengan kerjasama Masjid At-Taqwa Bandar Bukit Mahkota, Bangi dan ia akan diteruskan di negeri Kelantan pada 16 Februari 2024 (Jumaat), Melaka pada 17 Februari 2024 (Sabtu) dan Pahang pada 24 Februari 2024 (Sabtu).

Presiden & Ketua Pegawai Eksekutif Bank Muamalat, Khairul Kamarudin berkata, pihaknya melihat usaha untuk menghimpunkan jemaah khususnya anak muda ke masjid dan surau itu sebagai satu inisiatif yang harus disemarakkan dan disambut baik oleh semua pihak khususnya sektor korporat berteraskan Islam.

PDF File

Download here

Kuala Lumpur, 15 Januari 2024: Prihatin dengan mangsa banjir yang masih ditempatkan di Pusat Pemindahan Sementara (PPS), Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) memperluas penyaluran bantuan kepada komuniti yang terjejas di negeri Pahang.

Bantuan banjir yang berupa kit bantuan makanan ini diserahkan oleh Pengurus Cawangan Bank Muamalat Pekan, Mohamad Yusof Bin Ibrahim kepada 160 keluarga yang ditempatkan di Pusat Penempatan Sementara (PPS) SK Merchong Jaya, Pekan, semalam.

Presiden & Ketua Pegawai Eksekutif Bank Muamalat, Khairul Kamarudin berkata, pihaknya sentiasa mengikuti perkembangan terkini isu banjir yang berlaku di seluruh negara dan komited untuk membantu meringankan beban mangsa yang terkesan secara kewangan dan emosi.

PDF File

Download here

Kuala Lumpur, 11 Januari 2024: Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) hari ini menghulurkan kit bantuan makanan kepada komuniti yang terjejas akibat bencana banjir yang berlaku di negeri Johor.

Bantuan banjir ini diserahkan oleh Pengurus Wilayah Selatan Bank Muamalat, Mohd Zamri Pardi kepada 100 keluarga yang ditempatkan di tiga Pusat Penempatan Sementara (PPS) sekitar Johor iaitu di PPS Dewan Raya Kampung Makam, PPS SK Laksamana, Kota Kecil dan PPS SK Tun Dr Syed Nasir.

Presiden & Ketua Pegawai Eksekutif Bank Muamalat, Khairul Kamarudin berkata, misi bantuan banjir tersebut merupakan salah satu inisiatif di bawah Program Tanggungjawab Sosial Korporat (“Corporate Social Responsibility, CSR”) Bank Muamalat.

PDF File

Download here

Kuala Lumpur, 3 Januari 2024: Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) hari ini mengumumkan penawaran bantuan khas banjir yang merangkumi bantuan moratorium untuk semua pembiayaan individu dan perniagaan sehingga enam bulan serta penggantian kad debit dan kad kredit tanpa sebarang bayaran kepada pelanggannya yang terjejas akibat situasi banjir baru-baru ini.

Presiden & Ketua Pegawai Eksekutif Bank Muamalat, Khairul Kamarudin berkata, pihaknya amat prihatin terhadap kesulitan yang dihadapi pelanggannya termasuk individu serta perniagaan dan berharap bantuan khas banjir ini dapat memberi kelegaan kepada mereka yang terlibat.

PDF File

Download here

 • Achieved a record Profit Before Zakat and Tax of RM306.7 million;
 • Gross impaired financing remains low at 0.85%;
 • Total financing grew 16.2% to RM24.0 billion;
 • Common Equity Tier-1 Ratio and Total Capital Ratio remained stable, at 12.5% and 17.6%, respectively.

Kuala Lumpur, 7 June 2023: Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) registered a record profit before zakat and taxation (PBZT) of RM306.7 million for the financial year ended 31 December 2022 (FYE2022), representing a growth of 20.3% from the RM254.9 million posted in the previous corresponding period.

Bank Muamalat President and Chief Executive Officer, Khairul Kamarudin said,   “The stellar performance registered in the financial year ended 31 December 2022 was largely driven by increased distributable income and robust financing growth in tandem with the Group’s business growth and improved asset quality.”

PDF File

Download here

Kuala Lumpur, 21 December 2023 – Syarikat Takaful Malaysia Keluarga Berhad (“Takaful Malaysia Keluarga” or “Takaful Malaysia”), the FIRST takaful operator in Malaysia, and its wholly-owned subsidiary, Syarikat Takaful Malaysia Am Berhad (“Takaful Malaysia Am”), announced its bancatakaful partnership with Bank Muamalat Malaysia Berhad (“Bank Muamalat”), a full-fledged Islamic bank in Malaysia. The bancatakaful partnership provides Takaful Malaysia access to the customer base, branch network and sales force of Bank Muamalat, enabling the Islamic bank to expand its product offerings in delivering greater value for its customers.

Nor Azman Zainal, Group Chief Executive Officer of Takaful Malaysia, said, “We are delighted to embark on this collaborative journey with Bank Muamalat. Our partnership reflects our commitment to working together through combined expertise and strengths in offering all-inclusive financial solutions to customers and enhancing customer experience. This preferred partnership will provide Bank Muamalat customers access to greater financial security through our comprehensive and affordable range of family takaful products, from credit-related to advisory and a wide range of general takaful products. Our collaboration with Bank Muamalat is timely to further strengthen our bancatakaful portfolio as one of our key business drivers and signify a significant leap forward to maintain our foothold in the insurance and takaful industry.”

PDF File

Download here

29 November 2023, Kuala Lumpur – Bank Muamalat Malaysia Berhad is honored to have received the esteemed “Most Improved Islamic Retail Bank in Malaysia 2023” and “IRBA CEO of the Year 2023” awards at the prestigious 9th Islamic Retail Banking Awards (IRBA) 2023 Ceremony held in Manama, Bahrain.

IRBA, in its 9th year, stands as a global platform acknowledging excellence in Islamic retail banking. This year’s ceremony saw over 50 leading entities from across the globe striving for recognition, emphasizing the pivotal role of Islamic financial services in the international market.

The “Most Improved Islamic Retail Bank in Malaysia 2023” award was conferred following comprehensive global ranking research conducted by the Cambridge Institute of Islamic Finance, in collaboration with Hamdan Bin Mohamed Smart University, Dubai, United Arab Emirates (UAE).

PDF File

Download here

7 November 2023, Kuala Lumpur – In conjunction with National Integrity Day 2023, Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat), has launched its Organisational Anti-Corruption Plan (OACP) for 2023-2025 as an indication of its commitment to combating corruption and nurturing good governance, in line with requirement outlined by the National Anti-Corruption Plan (NACP) 2019-2023.

The Bank Muamalat OACP is a fundamental component of our broader integrity agenda, aiming to establish a culture characterized by high levels of integrity and professionalism throughout our product and service delivery processes, capturing the Bank’s brand purpose of ensuring “Better lives, together” for all.

The launching ceremony was officiated by Khairul Kamarudin, President and Chief Executive Officer of Bank Muamalat and Ahmad Kamal bin Abdul Rahman, Assistant Commissioner of the Inspection and Consultation Division, Malaysian Anti-Corruption Commission. It was attended by senior management of Bank Muamalat, representatives from Malaysian Anti-Corruption Commussion and Bank Muamalat’s staff.

PDF File

Download here

12 September 2023, Kuala Lumpur - Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat), a full-fledge Islamic bank proudly announced its strategic partnership with leading global payments technology company, Visa today. This collaboration marks a groundbreaking achievement as Bank Muamalat becomes the first bank in Malaysia to implement the innovative Visa Business to Business Connect (Visa B2B Connect) platform enabling Bank Muamalat to become a primary channel for cross-border payments, with SWIFT serving as an alternative for customers.

Bank Muamalat's integration of Visa B2B Connect into its Bank Muamalat Business Platform (iBiz) offers companies, agencies, ministries, and businesses an unprecedented opportunity for global expansion and success, placing Bank Muamalat at the forefront of industry innovation.

Khairul Kamarudin, President and Chief Executive Officer Bank Muamalat said “The funds can be transferred swiftly and securely, direct from the originating bank to the beneficiary bank, at a lower cost. This process minimizes delays and reduces the complexity of related international transactions. Customers are also able to track payment status in near real-time, enhancing accuracy and providing increased visibility as well as predictability in transaction flow.”

PDF File

Download here

Kuala Lumpur, 26 Ogos 2023 – Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) hari ini meraikan semangat perpaduan dan inklusiviti dengan menganjurkan sambutan Hari Kebangsaan 2023 bersama komuniti Orang Asli Gombak dengan kerjasama rakan strategik Polis Diraja Malaysia (PDRM), Kementerian Kesihatan Malaysia, Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO), dan Jabatan Kemajuan Orang Asli (JAKOA). Program ini turut meraikan sambutan Hari Orang Asli Sedunia, yang disambut setiap tahun pada 9 Ogos.

Bank Muamalat bersama rakan strategiknya, komited untuk merealisasikan matlamat program melalui sesi “Pocket Talk” yang memberi fokus utama dalam program pembangunan kelestarian melalui peningkatan tahap celik kewangan, kesedaran kepada penipuan kewangan dan akses kepada perkhidmatan perbankan untuk semua segmen masyarakat. Selain itu, tumpuan turut diberikan dalam memperluas peluang dalam Pendidikan dan Latihan Teknikal dan Vokasional (TVET) dengan kerjasama PERKESO.

PDF File

Download here

KUALA LUMPUR, [8 Ogos 2023]: Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) hari ini memperkenalkan Sijil Simpanan Islamik (SSi), sebuah produk terbaharu di bawah Akaun Berjangka Tetap-i berkonsepkan Tawarruq yang ditambah baik dan bertujuan untuk menggalakkan orang ramai untuk menyimpan dan pada masa yang sama memberi ganjaran kepada pelanggan. Produk ini menawarkan pelbagai hadiah menarik yang berjumlah lebih daripada RM3.0 juta dengan memberi dua (2) kali peluang untuk pelanggan memenangi       RM1 juta pada bulan November 2023 dan Februari 2024. Sijil Simpanan Islamik (SSi) turut memperkenalkan satu cabutan tambahan buat para pelanggan yang layak, untuk berpeluang menjadi Jutawan SSi serta memenangi hadiah lumayan dalam sembilan (9) kategori lain iaitu cabutan Superb ‘Million’, Superb ‘Bergaya’,                    Superb ‘Travel‘, Superb ‘Salary’, Superb ‘Newgen’, Superb ‘Pensioner’, Superb ‘Cash100k’, Superb State’, dan Superb ‘Cash1000’.

PDF File

Download here

21 June, Kedah - Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) and the Jabatan Siasatan Jenayah Komersil (JSJK) of the Polis DiRaja Malaysia (PDRM) have united in a collaboration to confront the rising wave of financial scams. Their joint initiative, "Jelajah Kempen Anti Scam," will sweep across the nation throughout 2023 with the goal of combating financial scams and instilling awareness among Malaysians about the importance of protecting themselves from fraudulent activities.

Kicking off in Kedah, a motorcycle convoy has led the way, comprising of representatives from PDRM, Bank Muamalat and the public. This convoy ride serves as a symbol of unity in the battle against financial scams, igniting a collective spirit of active community participation in raising the awareness.

The convoy in Kedah covered five strategic locations from Ibu Pejabat Kontinjen (IPK) Kedah to Merbok, Kulim, Baling, Pokok Sena and concluded at Jitra. At each pit stop, a dedicated program titled "Sembang Santai Jenayah Komersil" was organized for the public, providing an interactive session with representatives from PDRM and Bank Muamalat. Informative counters were also available at each location to further enhance the educational experience, offering valuable insights into financial scams and information about Bank Muamalat's products as well as services.

PDF File

Download here

KUALA LUMPUR, 14 Jun 2023: Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) telah menganjurkan Program Derma Darah 2023 dengan matlamat untuk meningkatkan rizab darah dalam Tabung Darah Negara bagi menampung keperluan permintaannya. Selain itu, langkah ini diharap akan memberi inspirasi kepada rakyat Malaysia untuk memainkan peranan yang lebih aktif dalam usaha meningkatkan kesedaran mengenai kepentingan menderma darah. Program ini dijalankan bersempena dengan sambutan Hari Penderma Darah Sedunia yang diadakan setiap tahun pada 14 Jun. Untuk tahun kedua berturut-turut, Bank Muamalat telah bekerjasama dengan pelbagai hospital kerajaan dan swasta bagi menjalankan program ini dari bulan Jun hingga bulan Julai 2023 di beberapa lokasi terpilih di seluruh negara.

Pada tahun 2022, pihak Bank Muamalat telah berjaya membantu mengumpul sebanyak lebih daripada 1,600 pek darah hasil sumbangan orang ramai. Manakala bagi tahun 2023, Bank Muamalat menetapkan sasaran awal sebanyak 2,000 pek darah dapat dikumpul bagi program tahun ini. Bank Muamalat berharap dapat mencapai sasaran yang lebih besar dalam memenuhi keperluan darah di pelbagai sektor perubatan.

PDF File

Download here

 • - Achieved a record Profit Before Zakat and Tax of RM306.7 million;
 • - Gross impaired financing remains low at 0.85%;
 • - Total financing grew 16.2% to RM24.0 billion;
 • - Common Equity Tier-1 Ratio and Total Capital Ratio remained stable, at 12.5% and 17.6%, respectively.

Kuala Lumpur, 7 June 2023: Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) registered a record profit before zakat and taxation (PBZT) of RM306.7 million for the financial year ended 31 December 2022 (FYE2022), representing a growth of 20.3% from the RM254.9 million posted in the previous corresponding period.

Bank Muamalat President and Chief Executive Officer, Khairul Kamarudin said,   “The stellar performance registered in the financial year ended 31 December 2022 was largely driven by increased distributable income and robust financing growth in tandem with the Group’s business growth and improved asset quality.”

PDF File

Download here

KUALA LUMPUR, 8 May 2023 – In response to Bank Negara Malaysia’s (BNM) decision to increase the overnight policy rate (OPR) to 3.00% effective 3 May 2023, Bank Muamalat Malaysia Berhad’s (Bank Muamalat) SBR, BR and BFR will be revised by 25 basis points from 2.75% p.a to 3.00% p.a, 3.56% p.a. to 3.81% p.a. and 6.56% p.a. to 6.81% p.a. respectively, with effect from 9 May 2023. This will affect all floating rate financing packages pegged to the SBR, BR and BFR. In line with the increase in SBR, BR and BFR, Bank Muamalat’s FTA-i deposit rates will also be revised accordingly. Bank Muamalat President and Chief Executive Officer, Khairul Kamarudin said the rate revision corresponds with the increase in OPR to 3.00% as announced by BNM.

Bank Muamalat will continue to manage its assets and liabilities responsibly while supporting the current economic growth initiatives and meeting stakeholders’ expectations,” said Khairul.

PDF File

Download here

KUALA LUMPUR, 14 April 2023: Bagi mengimarahkan kehadiran bulan Ramadan 1444 Hijrah serta memupuk kehidupan lebih baik bersama masyarakat, Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) hari ini telah melancarkan perkhidmatan kutipan fidyah di kaunter cawangan Bank Muamalat Wilayah Persekutuan dan negeri Selangor. Bank Muamalat adalah institusi perbankan Islam pertama yang dilantik oleh Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) dan Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) bagi menawarkan khidmat nasihat, pengiraan dan pembayaran fidyah.

Pelancaran perkhidmatan kutipan fidyah di kaunter ini disempurnakan oleh wakil Bank Muamalat, Dr Mohd Afzanizam Abdul Rashid, Ketua Ekonomi dan Kewangan Sosial Bank Muamalat dalam Majlis Berbuka Puasa bersama Anak-anak Yatim dan Rakan Media di sini, hari ini.

PDF File

Download here

Putrajaya, 1 April 2023: Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) today announced Lee Shing Chang from Johor Bahru as the RM1,000,000 cash grand prize winner of its Super Saver, Superb Prizes campaign. In addition, lucky customer Mohmad Asri Ismail from Mentakab, Pahang will celebrate this Raya in style as he won a new Honda C-RV. This campaign is a shariah-compliant deposit and investment accounts program which ran from 1 August 2022 to 31 January 2023 and saw 1,242 customers winning incredible prizes ranging from lifestyle gifts to gadgets, travel vouchers, cars and more.

The prize giving ceremony was held at Festival Ramadan Putrajaya, a month-long Ramadan event in which Bank Muamalat is a Gold Sponsor and the sole bank participant. The event hosts more than 500 vendors inclusive selling fashion, food and beverages, art and more. Aside from shopping, a wide range of Islamic-centric activities are lined up at the festival. These include religious lectures by prominent speakers such as Ustaz Don Danial, Quran recitation and traditional Islamic performances.

PDF File

Download here

Kuala Lumpur, 9 March 2023: Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) and Malakoff Corporation Berhad (Malakoff) today announced their strategic collaboration aimed at promoting Environmental, Social, and Governance (ESG) initiatives in Malaysia. This collaboration supports the Malaysia Budget 2023 initiative and demonstrates the commitment of both organisations towards promoting sustainable practices in the country.

The collaboration will focus on financing programmes for Renewable Energy (RE), specifically Solar Photovoltaic System , Battery Energy Storage System and Electric Vehicle Chargers to support the growth and development of sustainable energy solutions in the country. The programme will provide financing options for businesses and individuals looking to adopt RE, helping to reduce the country's carbon footprint and support the transition to a more sustainable future.

"We are proud to be partnering with Malakoff to bring ESG to the forefront of our customers' minds," said Khairul Kamarudin, President & Chief Executive Officer (PCEO) of Bank Muamalat. "Bank Muamalat is the first bank to offer eco green financing through various innovative solutions such as personal financing, mortgages, credit cards and car financing that are tailored to the needs of the customer. Our aim is to provide our customers with the best possible financial services and support their journey towards a better life. This partnership is just one of the many ways that we are demonstrating our commitment towards #BetterLivesTogether and a sustainable future for all Malaysians."

PDF File

Download here

Kuala Lumpur, 3 Mac 2023: Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) amat prihatin terhadap kesulitan yang dihadapi oleh para pelanggan, individu dan perniagaannya yang terkesan berikutan banjir teruk yang melanda di beberapa kawasan di seluruh negara.

Pihak Bank Muamalat hari ini mengumumkan bantuan khas banjir yang merangkumi bantuan moratorium pembiayaan dan penggantian kad debit dan kad kredit tanpa sebarang bayaran kepada pelanggan yang terjejas. Ini merupakan komitmen Bank Muamalat dalam membina “Kehidupan Lebih Baik, Bersama” pelanggan.

Presiden & Ketua Pegawai Eksekutif Bank Muamalat, Khairul Kamarudin berkata "Bank Muamalat percaya bahawa sebagai institusi kewangan Islam, kami bertanggungjawab memainkan peranan penting dalam menyokong dan membantu komuniti pada waktu getir ini.”

PDF File

Download here

SHAH ALAM, 11 Januari 2023 – Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) membuka lembaran tahun baharu 2023 dengan menjalin kerjasama strategik dengan Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) menerusi penawaran pembiayaan perumahan kepada individu dan entiti perniagaan sebagai usaha membuka peluang dan membantu lebih ramai golongan masyarakat dalam pemilikan hartanah khususnya kediaman dan komersial.

Majlis menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) di antara kedua-dua pihak telah diadakan di Restoran SACC Kelana Seafood, Shah Alam hari ini. Menerusi kolaborasi ini, Bank Muamalat akan menyediakan pembiayaan akhir (‘end-financing’) kepada para pelanggan PKNS yang berpotensi bagi produk-produk hartanah yang dibangunkan oleh PKNS di seluruh Malaysia, yang melibatkan projek perumahan pelbagai peringkat termasuk projek mampu milik.

PDF File

Download here

KUANTAN, 6 Januari 2023 : Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) hari ini telah merasmikan cawangan baharunya di Bandar Indera Mahkota, Kuantan, Pahang. Cawangan ini, memberikan perkhidmatan perbankan yang lengkap kepada hampir 248,946 penduduk. Ia merupakan cawangan Bank Muamalat yang ke-5 di buka di negeri Pahang dan memperluaskan rangkaianya kepada 68 cawangan di seluruh negara.

Majlis perasmian tersebut telah disempurnakan oleh Yang Berhormat Exco Pelaburan, Perindustrian, Sains, Teknologi dan Inovasi Negeri Pahang, Dato’ Mohamad Nizar Bin Dato’ Sri Mohamad Najib, diiringi oleh Encik Khairul Kamarudin, Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif, Bank Muamalat Malaysia Berhad.

PDF File

Download here

Kuala Lumpur, 9 December 2022: Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) announced the winners of the Credit Card-i “Apply, Activate, Spend & Win” campaign after its successful six-month run from 1 April until 30 September 2022.

Grand prize winner Thibaneshman Rajandran from Johor drove away an Audi Q2 while 1st prize winner Zulhaizi Aziz from Selayang, Selangor took home a Proton X70. 2nd prize winner Muhamad Suhaidi Saba'i from Kuala Kubu, Selangor won a Proton X50. In addition to these three winners, nine customers received Samsung S21 mobile phones as third prize winners and 300 customers received Shopee e-vouchers worth RM200 each as a consolation prize. 

The prize giving ceremony for the campaign was attended by Mr. Zury Rahimee Zainal Abiden, Director of Retail Banking Bank Muamalat and Mr.Ng Kong Boon, Country Head of Visa Malaysia who gave away the prizes to the lucky winners in an event held at Bank Muamalat Sungai Besi Branch, Kuala Lumpur, today.

PDF File

Download here

The Global Financial Sector Is Urged To Back Up Their ‘Big Words’ With Real Actions As The Climate Crisis Accelerates

KUALA LUMPUR,  23 November 2022 - On the eve of the COP27 Climate Change Conference in Egypt (6-18 November), a leading global network of values-based banks calls upon the financial sector to back up its rhetoric with actions. The Global Alliance for Banking on Values (GABV) will mark Banking On Values Day on 10 November 2022 by reaffirming the crucial role that banks have to play in tackling the root causes of climate change.

At the occasion of the COP27 ‘Finance Day’, the GABV urges the financial sector, including valuesbased banks, to live up to its commitments. At last year’s COP26 Conference in Glasgow, UK, mainstream financial institutions issued welcome public commitments and declarations designed to tackle climate change and help facilitate the move towards net zero. One year later, many of them continue financing the fossil fuel industry at an industrial scale. A recent report by Finance Watch estimates that 60 of the largest global banks still have around USD 1.35 trillion of exposure to fossil fuel assets.

PDF File

Download here

Kuala Lumpur, 8 November 2022: Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) and Phillip Capital Group Malaysia (PCGM) today signed an agreement to provide Shariah compliant online Private Managed Accounts and unit trust funds via Bank Muamalat’s distribution channels.

In line with shifting customer preference towards digital accessibility and sophisticated investment management, the strategic partnership is expected to enable affordable sophisticated investment products to be accessible not only to Bank Muamalat’s high-end customers, but also the mass market customers.

Bank Muamalat President and Chief Executive Officer, Khairul Kamarudin Kamarudin expressed his confidence that in accordance with Bank Muamalat’s vision to constantly look for ways to improvise and innovate, the strategic partnership with PCGM provides an opportunity for the bank to expand its products with the introduction of Private Managed Accounts and digital unit trusts to its existing range of investment products.

PDF File

Download here

KUALA LUMPUR,  4 November 2022In response to Bank Negara Malaysia’s (BNM) decision to increase the overnight policy rate (OPR) to 2.75% effective 3 November 2022, Bank Muamalat Malaysia Berhad’s (Bank Muamalat) SBR, BR and BFR will be revised by 25 basis points from 2.50% p.a to 2.75% p.a,  3.31% p.a. to 3.56% p.a. and 6.31% p.a. to 6.56% p.a. respectively, with effect from 8 November 2022. This will affect all floating rate financing packages pegged to the SBR, BR and BFR.

In line with the increase in SBR, BR and BFR, Bank Muamalat’s FTA-i deposit rates will also be revised accordingly.

PDF File

Download here

Shah Alam, 22 September 2022: Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) today announced the grand prize winners of the Mudarabah Unrestricted Investment Account (SURIA) campaign.

Zulkeffli Aziz from Kulim, Kedah won the grand prize of RM1,000,000 cash. In the premium car category, Rohizah Bawi from Ipoh, Perak took home an Audi Q2, Perthpal Singh Khosa Jasbant Singh from Ampang, Kuala Lumpur drove away with a Honda Civic and Zulkiflee Ahmad from Kuantan, Pahang won a Proton X50. Throughout the duration of the campaign,   lucky customers also won cash prizes in the national level Monthly Draw and special Pensioner Draw categories for retirees.

Bank Muamalat Director of Retail Banking, Zury Rahimee Zainal Abiden gave away the prizes to the lucky winners at a ceremony held in Shah Alam, Selangor, today.

“I would like to congratulate all the winners of the SURIA campaign. This campaign has provided an opportunity for the public not only to invest but also win fabulous prizes,” said Zury.

PDF File

Download here

KUALA LUMPUR,  09 September 2022In response to Bank Negara Malaysia’s (BNM) decision to increase the Overnight Policy Rate (OPR) to 2.50% effective 08 September 2022, Bank Muamalat Malaysia Berhad’s (Bank Muamalat) SBR, BR and BFR will be revised by 25 basis points from 2.25% p.a to 2.50% p.a,  3.06% p.a. to 3.31% p.a. and 6.06% p.a. to 6.31% p.a. respectively, with effect from 13 September 2022. This will affect all floating rate financing packages pegged to the SBR, BR and BFR.

In line with the increase in SBR, BR and BFR, Bank Muamalat’s FTA-i deposit rates will also be revised accordingly.

Bank Muamalat President and Chief Executive Officer, Khairul Kamarudin said the rate revision corresponds with the increase in OPR to 2.50% as announced by BNM.

“Bank Muamalat will continue to manage its assets and liabilities responsibly while supporting the current economic growth initiatives and meeting stakeholders’ expectations,” said Khairul.

PDF File

Download here

KUALA LUMPUR, 12 Ogos 2022: Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) hari ini melancarkan Bank Bergerak untuk bertemu dan menawarkan perkhidmatan perbankan kepada para pelanggan baharu dan sedia ada,  terutamanya yang tinggal di kawasan pedalaman atau kawasan yang tidak mempunyai akses kepada kemudahan kewangan yang mencukupi.

Bank Bergerak Bank Muamalat akan menemui pelanggan di empat lokasi di negeri Kedah pada hari yang ditetapkan. Bank Bergerak akan beroperasi di Pasar Pagi Pekan Tunjang, Daerah Kubang Pasu, pada setiap Khamis bermula 18 Ogos 2022. Ia juga akan menawarkan perkhidmatan perbankan di dua buah pasar pagi dan sebuah pasar tani di Daerah Kota Setar, iaitu Pasar Pagi Pekan Langgar pada setiap Isnin bermula 22 Ogos, Pasar Tani Kubang Rotan pada setiap Selasa bermula 23 Ogos dan Pasar Pagi Taman Pinang Jaya pada setiap Rabu bermula 24 Ogos. Waktu operasi di semua lokasi adalah dari jam 10.00 pagi hingga 2.00 petang.

 

FAQ-Bank Bergerak Bank Muamalat

Download here

PDF File

Download here

KUALA LUMPUR, 08 August 2022: Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) is offering financing up to RM400,000 through its SMART Mortgage SJKP scheme to help self-employed and non-fixed income earners, including gig economy workers, business owners and small traders or entrepreneurs to own their first homes. The scheme is guaranteed by Syarikat Jaminan Kredit Perumahan Berhad (SJKP) to help those without monthly income statement to own a house.

For those who are eligible, the amount of financing provided through this scheme includes related expenses such as Mortgage Reducing Term Takaful (MRTT), Long Term House Owner Takaful (LTHT), legal and valuation fees.

This is a zero-entry cost package for new home owners with 100 percent margin of financing with all moving costs and related expenses to be financed by the Bank.

This scheme has been proven successful in assisting home buyers to own their first dream house under the Bank’s collaboration with SJKP, which has commenced since October 2019. The Bank has always placed an emphasis on efforts to assist the affordable market segment to own a house.

PDF File

Download here

Putrajaya, 27 Julai 2022 - Lembaga Pembiayaan Perumahan Sektor Awam (LPPSA) telah memeteraikan Memorandum Persefahaman (MOU) bersama Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) bertempat di Zenith Hotel, Putrajaya hari ini.

Pemeteraian MOU antara LPPSA dengan Bank Muamalat membolehkan kakitangan sektor awam memohon pembiayaan daripada LPPSA serta Bank Muamalat telah bersetuju menjadi pemegang gadaian kedua bagi menyelesaikan wang beza.

LPPSA yang diwakili oleh Encik Zuwardi Bin Zubir, Ketua Pegawai Operasi LPPSA telah memeterai MOU bersama Bank Muamalat yang diwakili oleh Encik Zury Rahimee Zainal Abiden, Pengarah Perbankan Runcit. Ketua Pegawai Eksekutif LPPSA, Encik Mohd Farid bin Dato’ Hj Nawawi bersama Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif  Bank Muamalat, Encik Khairul Kamarudin hadir sebagai saksi untuk pemeteraian MOU ini. Kedua-dua belah pihak LPPSA dan Bank Muamalat menyambut baik usaha yang dilaksanakan dan menganggap ia merupakan satu inisiatif positif yang melibatkan kerjasama sektor awam dan swasta bagi merealisasikan hasrat Kerajaan untuk memastikan setiap kakitangan sektor awam memiliki rumah kediaman dan akan bekerjasama dalam menjalankan dan menyertai aktiviti pemasaran bersama.

PDF File

Download here

KUALA LUMPUR,  7 July 2022In response to Bank Negara Malaysia’s (BNM) decision on 06 July 2022 to increase the overnight policy rate (OPR) to 2.25%, Bank Muamalat Malaysia Berhad’s (Bank Muamalat) BR and BFR will be revised by 25 basis points from 2.81% p.a. to 3.06% p.a. and 5.81% p.a. to 6.06% p.a. respectively, with effect from 08 July 2022. This will affect all floating rate financing packages pegged to the BR and BFR.

In line with the increase in BR and BFR, Bank Muamalat’s FTA-i deposit rates will also be revised accordingly.

Bank Muamalat President and Chief Executive Officer, Khairul Kamarudin said the rate revision corresponds with the increase in OPR to 2.25% as announced by BNM recently.

PDF File

Download here

Kuala Lumpur, 07 July 2022 - Bank Muamalat Malaysia Berhad’s (Bank Muamalat) RM300 million Subordinated Sukuk Murabahah received overwhelming response from a diversified and wider range of investors during its book-building exercise recently.

The RM300 million Subordinated Sukuk Murabahah is the third series issuance under Bank Muamalat’s established RM1 billion 20-year Subordinated Sukuk Murabahah Programme (2016/2036), which qualified as Tier-2 capital  under  the  Bank Negara Malaysia’s (BNM)   Policy  Document  on  Capital   Adequacy   Framework   for   Islamic  Banks  Capital Components (CAFIB). 

Bank Muamalat President and Chief Executive Officer, Khairul Kamarudin said the positive interest in the Subordinated Sukuk Murabahah Programme reflects the market’s confidence in the Bank’s strong fundamentals and strategic direction.

PDF File

Download here

PULAU PINANG, 1 Julai 2022 – Pelabur Akaun Pelaburan Mudarabah Tidak Terhad (SURIA) Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) masih mempunyai peluang terakhir bergelar jutawan bagi meraih hadiah wang tunai bernilai RM1,000,000.00 menjelang 31 Julai, 2022. Kempen SURIA yang dilancarkan tahun lalu itu berlangsung untuk tempoh setahun bermula 1 Ogos 2021, dan akan berakhir pada 31 Julai 2022. Sejumlah lebih RM2.8 juta nilai hadiah ditawarkan sepanjang kempen SURIA berlangsung.

Menurut Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Bank Muamalat Khairul Kamarudin,  kempen SURIA selaras dengan komitmen Bank Muamalat untuk memupuk tabiat melabur dalam kalangan masyarakat untuk mencipta sumber pendapatan pasif, selain melindungi diri mereka sekiranya berlaku sebarang kecemasan kewangan. Ia juga membolehkan pelabur menikmati ganjaran menarik bagi memenuhi keperluan mereka.

PDF File

Download here

KUALA LUMPUR, 14 Jun 2022: Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) telah menggerakkan Program Derma Darah melibatkan masyarakat setempat dalam usaha meningkatkan kesedaran orang ramai mengenai kepentingan menderma darah dan meningkatkan tabungan darah. Program ini berlangsung dari 11 Jun hingga 6 Julai dengan kerjasama hospital kerajaan dan swasta di lokasi terpilih di Kuala Lumpur, Perlis, Pulau Pinang, Kedah, Perak, Selangor, Negeri Sembilan, Melaka, Johor, Pahang, Kelantan, Terengganu, Sabah dan Sarawak. Ia dilancarkan sempena sambutan Hari Penderma Darah Sedunia yang diadakan pada 14 Jun setiap tahun. 

Pihak bank menetapkan sasaran awal sebanyak 1,350 pek darah dapat dikumpul  hasil pendermaan orang ramai sepanjang tempoh program diadakan. Program ini mendapat sambutan menggalakkan, di mana setakat 14 Jun, 1,259  penderma tampil untuk menderma darah.

PDF File

Download here

KUALA LUMPUR, 31 Mei 2022: Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat)  telah melancarkan khidmat pentaksiran zakat di kaunter, yang pertama seumpamanya di semua cawangannya di Wilayah Persekutuan dan Selangor. Khidmat pentaksiran zakat ini disediakan secara percuma untuk meningkatkan kebolehcapaian perkhidmatannya kepada umat Islam. Pelanggan sedia ada Bank Muamalat dan orang ramai yang beragama Islam hanya perlu berjumpa dengan pegawai di cawangan Bank Mumalat yang berhampiran untuk mendapatkan khidmat nasihat berhubung zakat.

Pengurusan kekayaan Islam adalah segmen yang komprehensif kerana ia meliputi lima elemen penting iaitu penciptaan kekayaan, pengumpulan, perlindungan, penyucian, dan pengagihan harta. Bank Muamalat sedia maklum bahawa menunaikan zakat adalah antara cara untuk menyucikan harta. Sehubungan itu, penawaran khidmat pengiraan dan pembayaran zakat oleh Bank Muamalat melengkapkan ekosistem pengurusan kekayaan Islam di bawah satu bumbung.

PDF File

Download here

Kuala Lumpur, 24 May 2021: Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) and ACE Capital Growth Sdn Bhd (ACE Capital) launched its first Shariah compliant digital mobile-based gold investment platform, EasiGold, today, which enables customers to invest in gold expediently, via mobile app on all mobile devices.

Bank Muamalat aims to promote gold as a safer investment alternative for Malaysians from all walks of life, by offering tiered pricing with a spread of as low as 1.5% depending on market conditions. The launch of EasiGold complements the Bank’s existing gold product offerings. Bank Muamalat currently offers Shariah compliant gold investment through its Muamalat Gold-i range of products.

PDF File

Download here

Kuala Lumpur, May 12, 2022 In response to Bank Negara Malaysia’s (BNM) decision on 11 May 2022 to increase the overnight policy rate (OPR) to 2.00%, Bank Muamalat Malaysia Berhad’s Base Rate (BR) and Base Financing Rate (BFR) will be revised upward by 25 basis points from 2.56% p.a. to 2.81% p.a. and 5.56% p.a. to 5.81% p.a. respectively, with effect from 13 May 2022. This will affect all floating rate financing packages pegged to the BR and BFR.

In line with the increase in BR and BFR, Bank Muamalat’s FTA-i deposit rates will also be revised upward by 25 basis points.

PDF File

Download here

Kuala Lumpur, 29 April 2022: Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) meraikan lebih daripada 250 tetamu istimewa anak yatim dan pelajar Maahad Tahfiz pada majlis berbuka puasa yang diadakan sempena bulan Ramadan 1443 Hijrah. Lima majlis berasingan diadakan di Kuala Lumpur, Johor Bahru, Johor, Kota Bharu, Kelantan, Sungai Petani, Kedah dan Kota Kinabalu, Sabah. Para tetamu terdiri daripada anak-anak Pusat Jagaan Cahaya Kasih Bestari, Pertubuhan Pusat Jagaan Kebajikan Kesayangan Kasih Abadi, Rumah Perlindungan Fitrah Qaseh, Maahad Tahfiz Al-Quran Al-Uzma Lil Aitam, Pertubuhan Kebajikan Anak-Anak Yatim Kelantan (PEKAYATIM), Pusat Jagaan Kasih Abadi, Rumah Anak Yatim As-Sakinah dan Rumah Transit Mualaf Sabah.

Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Bank Muamalat, Khairul Kamarudin berkata majlis tersebut menjadi platform untuk berkongsi kegembiraan bersama insan yang memerlukan dalam menyambut kehadiran Syawal yang bakal menjelang.

PDF File

Download here

 • Achieved a record Profit Before Zakat and Tax of RM256.6 million, representing a year-on-year growth of 46.8%;
 • Gross impaired financing decreased to 0.83%, lowest since its establishment
 • Gross financing grew 14.46% to RM20.9 billion;
 • Common Equity Tier-1 Ratio and Total Capital Ratio remained stable, at 13.71% and 17.35%, respectively.

Kuala Lumpur: 28 April 2022: Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat, the Group) registered a record profit before zakat and taxation (PBZT) of RM256.6 million for the financial year ended 31 December 2021, representing a growth of 46.8% from RM174.8 million posted in the previous corresponding period.

Bank Muamalat President and Chief Executive Officer, Khairul Kamarudin said that the stellar performance registered in financial year ended 31 December 2021 was largely driven by increased total income, strong financing growth and improved asset quality.

PDF File

Download here

16,000 bungkusan bubur lambuk diagihkan kepada petugas perubatan

Kuala Lumpur, 21 April 2022: Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) hari ini menganjurkan Program Rewang Ramadan di 13 buah negeri secara serentak, bagi mengeratkan silaturahim dengan masyarakat setempat dan menyemarakkan sambutan bulan Ramadan.

Program Rewang Ramadan melibatkan aktiviti menyediakan bubur lambuk di masjid dan surau di 13 lokasi terpilih. Seramai 300 kakitangan Bank Muamalat daripada 67 cawangan terbabit dalam program ini.

PDF File

Download here

Visa Platinum-i, Visa Infinite-i are fully Shariah compliant, with cash back perks

Kuala Lumpur, 1 April, 2022 – Bank Muamalat Malaysia Berhad (“Bank Muamalat”), in collaboration with Visa International today unveiled its maiden credit cards, which are fully Shariah compliant. The Bank Muamalat Visa Platinum-i and the Bank Muamalat Visa Infinite-i offer cash back for its cardholders, with all the convenience needed to meet their consumer banking needs. The Bank Muamalat Visa Infinite-i card is unique as it is the first metal Islamic credit card to be issued in Malaysia.  

Bank Muamalat President and Chief Executive Officer, Khairul Kamarudin expressed confidence that the bank’s Shariah-compliant credit cards will cater to the ever-changing needs of consumers, as the country enters the “Transition to Endemic” phase of COVID-19 today, with all restrictions to business operating hours abolished.

PDF File

Download here

Joint effort to assist with cash flow at early financing stage

Kuala Lumpur, 31 March 2022 - Bank Muamalat Malaysia Berhad (“Bank Muamalat”) today launched Muamalat Step Up Auto Financing-i, a tiered vehicle financing scheme, offering affordable-to-own car financing with lower instalments for the 1st three years, to assist customers reduce the early financing cash flow burden, and own their dream vehicle. This offer is exclusive for the entire range of PROTON and Mitsubishi cars under the Edaran Otomobil Nasional Berhad (“EON”) network only.

Aimed at offering affordable auto financial solutions to all market segments, be it to younger customers for their first car, those who need to change their car, or simply those who want to purchase another car, the Muamalat Step Up Auto Financing-i is the solution to achieve their needs.

PDF File

Download here

Kuala Lumpur, 07 Mac 2022: Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat), hari ini  mengumumkan kempen Pajak Gadai-i yang dianjurkannya, iaitu Kempen “Gadai Emas Menang Emas” (GEME), telah berjaya merekodkan peningkatan pertumbuhan keuntungan sebanyak 18.28% pada tahun berakhir 2021 berbanding tahun sebelumnya.

Kempen yang telah berlangsung selama 10 bulan, dari 1 Mac 2021 hingga 31 Disember 2021 ini telah mendapat sambutan baik, di mana seramai 9,432 pelanggan melibatkan 15,011 akaun dan RM122.57 juta nilai pembiayaan baharu telah berjaya dikekalkan sepanjang tempoh kempen tersebut.

Menerusi Perkhidmatan Pajak Gadai-i Bank Muamalat, pelanggan bukan sahaja dapat memenuhi keperluan tunai segera, mereka juga boleh menggunakan perkhidmatan ini bagi tujuan penyimpanan emas, dan sekaligus layak secara automatik menyertai kempen GEME, yang menawarkan hadiah keseluruhan bernilai RM500,000.00.

PDF File

Download here

Kuala Lumpur, 31 Disember 2021 - Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) adalah sebuah institusi perbankan Islam  yang mematuhi standad operasi dan integriti yang tinggi dalam tadbir urus dan prosedur perbankannya.

Segala prosedur yang ditetapkan telah dipatuhi dalam urusan isu cek yang didakwa dikembalikan oleh cawangan Bank Muamalat Seremban. Susulan sidang media bersama pada 27 Disember, pihak bank dan pelanggan telah pun bersetuju bahawa isu tersebut dianggap selesai.

Dalam pada itu, sebarang kenyataan yang dibuat oleh pihak ketiga, yang tiada kaitan dengan Bank Muamalat, berhubung insiden tersebut adalah tidak tepat kerana ianya tidak berdasarkan kepada perkara sebenar yang berlaku.  

Untuk maklumat lanjut mengenai produk dan perkhidmatan yang ditawarkan oleh Bank Muamalat, sila layari www.muamalat.com.my atau hubungi Pusat Khidmat Pelanggan kami di talian 03-2600 5500.

PDF File

Download here

Bank Muamalat tidak pernah kategorikan cek sebagai halal atau sebaliknya

Kuala Lumpur, 27 Disember 2021 - Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) tidak pernah mengkategorikan cek sebagai halal atau sebaliknya. Sebagai sebuah institusi perbankan, pihak bank menerima semua cek yang sah yang tertera butiran yang lengkap serta tepat.

Pihak bank juga ingin menegaskan bahawa laporan insiden cek yang didakwa dikembalikan oleh cawangan Bank Muamalat Seremban atas alasan tidak halal adalah tidak tepat.

Bank Muamalat telah menghubungi pelanggan kerana ada kesilapan teknikal di mana nama persatuan yang tertera pada cek berkenaan berbeza dengan nama yang didaftarkan. Berikutan itu, pelanggan diminta untuk membuat pembetulan.

PDF File

Download here

Pelanggan terjejas diminta hubungi Bank Muamalat mengenai kekangan bayaran pembiayaan & penggantian Kad Debit secara percuma

Kuala Lumpur, 20 Disember 2021 - Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) amat mengambil berat tentang kesulitan yang dihadapi oleh pelanggan individu dan perniagaannya di kawasan yang dilanda banjir di seluruh negara, susulan hujan lebat sejak beberapa hari lalu. 

Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Bank Muamalat, Khairul Kamarudin berkata, Bank Muamalat prihatin terhadap kesejahteraan pelanggannya yang terkesan berikutan banjir kilat yang mengakibatkan kemusnahan harta benda dan menjejaskan operasi perniagaan.

“Pelanggan yang terjejas boleh menghubungi Bank Muamalat untuk berbincang mengenai sebarang masalah berhubung urusan bayaran pembiayaan mereka sekiranya menghadapi kesulitan kewangan berikutan banjir yang melanda,” jelas Khairul.

PDF File

Download here

Bank Muamalat accelerates efforts to provide financing for business recovery 

Kuala Lumpur, 8 December 2021: Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) and Syarikat Jaminan Pembiayaan Perniagaan Berhad (SJPP) have signed an agreement  to enable Malaysian Small-and Medium-sized Enterprises (SMEs) and Mid-Sized Companies (MSCs) to access financing, under the Pemulih Assistance Package announced on 28 June 2021.

Under the agreement, Bank Muamalat business customers can apply for the PEMULIH Government Guarantee Scheme (PGGS). The scheme provides financing assistance via new financing, and restructuring of current financing facilities, as well as further funding of working capital to help entrepreneurs revitalise their businesses.  

Bank Muamalat President and Chief Executive Officer, Khairul Kamarudin said the agreement affirms Bank Muamalat’s commitment to accelerate efforts to assist SMEs and MSCs to regain their footing and focus on increasing their resilience, in the next phase of the COVID-19 crisis.

PDF File

Download here

Kuala Lumpur, Thursday, 14 October 2021 – With reference to the statement issued by the Prime Minister on 13 October 2021, the banking industry, represented collectively by The Association of Banks in Malaysia (ABM), Association of Islamic Banking and Financial Institutions Malaysia (AIBIM) and Association of Development Finance Institutions of Malaysia (ADFIM), is pleased to announce its continued support for the most vulnerable segment of individual customers through a comprehensive extended financial assistance scheme. This scheme is designed with the objective to help the eligible B50 customers alleviate their financial difficulties caused by the COVID-19 pandemic.

The banks have worked alongside Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK) to offer a new co-created scheme called Financial Management and Resilience Programme (Program Pengurusan & Ketahanan Kewangan, URUS) to individual customers. AKPK is an agency that offers holistic financial management solutions for households, covering debt management, financial management education and financial advisory. This ensures meaningful and comprehensive support to customers to promote long-term financial resilience.

FAQ-Program Pengurusan Dan Ketahanan Kewangan (URUS)-BM

Download here

FAQ-Financial Management And Resilience Programme (URUS)-ENG

Download here

PR Banking Industry Collaboration with AKPK to Assist the Most Vulnerable Malaysians with an estimated contribution value of RM1billion:

Kuala Lumpur, 30 September, 2021 - Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) hari ini menandatangani memorandum persefahaman (MoU) dengan Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK) bagi membangunkan siri webinar literasi kewangan dan pengurusan hutang. Melalui MoU ini, Bank Muamalat akan menganjurkan siri webinar tersebut secara percuma untuk kakitangan syarikat panelnya, sementara AKPK akan menyediakan tenaga pakar bagi menyampaikan modul berhubung pengurusan kewangan kepada peserta.

Pada majlis menandatangani MoU yang diadakan secara maya ini,  Bank Muamalat diwakili oleh Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutifnya, Khairul Kamarudin sementara AKPK pula diwakili oleh Ketua Pegawai Eksekutifnya, Azaddin Ngah Tasir. Majlis ini turut disaksikan oleh Pengarah Bahagian Perbankan Runcit, Zury Rahimee Zainal Abiden dan Pengurus Khas Perhubungan Awam (Pejabat Ketua Pegawai Eksekutif), Mohamad Khalil Jamaldin. 

PDF File

Download here

KUALA LUMPUR, 28 September 2021: Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) menyerahkan sijil penyertaan program iTEKAD Mawaddah, program keusahawanan yang bercirikan kewangan sosial dan konsep syariah mudarabah kepada 10 usahawan perintis melalui satu sesi yang diadakan secara maya. Bagi program ini, Bank Muamalat menyediakan platform pelaburan patuh syariah bertujuan memberikan pulangan yang kompetitif kepada pelabur.

Usahawan yang menyertai program iTEKAD Mawaddah, berlandaskan konsep mudarabah, akan menerima dana daripada pelabur untuk menjalankan perniagaan mereka.  Keuntungan yang dijana akan dikongsi di antara usahawan dan pelabur.  Sekiranya berlaku kerugian, kerugian itu akan ditanggung oleh pelabur sahaja. Program iTEKAD Mawaddah akan menyediakan modal kerja sehingga RM10,000 dan latihan perniagaan secara percuma untuk setiap usahawan daripada golongan asnaf dan B40 yang terpilih.

PDF File

Download here

Hong Kong, 15 September 2021 - Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) has won an award under the “Best Deals by Country” category at The Asset Triple A Islamic Finance Award 2021.

Under the said category, Bank Muamalat was recognised for its role as the joint lead manager for the Malaysia’s landmark Sukuk deal issued by the largest local Development Financial Institution, which clinched the award under the “Best Bank Sukuk” category.

Bank Muamalat President and Chief Executive Officer, Khairul Kamarudin said the award reflects the continued trust and confidence of Bank Muamalat’s clients for its significant role in managing the fundraising exercise on their behalf.

PDF File

Download here

CYBERJAYA, 13 September 2021 - The Malaysia Automotive, Robotics and IoT Institute (MARii) and Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) continues to provide financial assistance for the aftermarket in the automotive industry in Malaysia. This is a continuation from the partnership that was established in May 2021 on a special financing programme for automotive vendors in Malaysia.

Bank Muamalat has tailor-made financing of up to RM500,000 for the aftermarket in the automotive industry, at a competitive profit rate of 3.5% per annum over a 7-year tenure, based on the terms, conditions and criteria, by leveraging on the Targeted Relief and Recovery Facility (TRRF). This allows Bank Muamalat to offer this facility collateral free and the Bank will absorb all documentation fees. The financing scheme includes a 12-month moratorium on monthly instalments for the first year. The terms are designed to be SME-friendly, as the Bank only requires a company to be operational for 2 years to be eligible.

PDF File

Download here

KUALA LUMPUR, 26 Ogos 2021 – TERAJU selaku penyelaras utama dan pembolehcara strategik Agenda Bumiputera telah menandatangani perjanjian kerjasama dua pihak hari ini bersama Small Medium Enterprise Development Bank Malaysia Berhad (SME Bank) dan Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) di bawah Program Pembiayaan Dana Rantaian Bekalan Bumiputera (BSC).

Objektif utama kolaborasi ini adalah untuk meningkatkan penglibatan Bumiputera dalam bidang ekonomi yang menghasilkan produk dan perkhidmatan bernilai tambah tinggi dan di sepanjang rantaian bekalan merangkumi sektor borong & runcit, penjagaan kesihatan dan logistik.

PDF File

Download here

KUALA LUMPUR, Wednesday, 25 August 2021:  Three Islamic banks are stepping up their efforts to better serve the asnaf and B40 communities in facing the effects of the COVID-19 pandemic through the expansion of the iTEKAD programme ("iTEKAD 2.0"). Bank Muamalat Malaysia Berhad ("Bank Muamalat") and CIMB Islamic Bank Berhad ("CIMB Islamic") are joining Bank Islam Malaysia Berhad ("Bank Islam") in offering this programme and set to amplify it further. This holistic social finance programme ensures sustainable income generation and financial resilience of the participants.

Launched in May 2020 in Federal Territory Kuala Lumpur, iTEKAD is designed to mobilise social finance instruments such as zakat (tithe), sadaqah (alms), waqf (endowment) and social investment fund. iTEKAD offers seed capital with an affordable microfinancing arrangement to eligible applicants. It aims to empower eligible micro-entrepreneurs among asnaf and B40 individuals to achieve financial resilience, generate sustainable income, and contribute to the community.

PDF File

Download here

Kuala Lumpur, 09 Aug 2021: Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) today launched the Mudarabah Unrestricted Investment Account (SURIA) campaign to encourage its customers to invest and at the same time be in the running to win attractive prizes. The SURIA campaign runs for a period of one year beginning 1 August 2021 until 31 July 2022. The campaign is open to all new customers aged 18 and above, who open a SURIA account, while existing customers, can participate by converting their savings account to the new investment account.

The SURIA campaign offers more rewards as compared to previous Savings & Current Account (CASA) promotions launched by the Bank. More than 1,200 prizes worth RM2.8 million are up for grabs, including the grand prize of RM1,000,000.00 cash reward and four popular premium cars (Audi Q2, Honda CRV, Honda Civic and Proton X50) for the quarterly draws. Meanwhile, cash prizes are also offered for the national level Monthly Draw and special Pensioner Draw categories for retirees.

PDF File

Download here

Kuala Lumpur, 11 June 2021 - Bank Muamalat Malaysia Berhad’s (Bank Muamalat) RM500 million Subordinated Sukuk Murabahah received positive response from a diversified and wider range of investors during its book-building exercise recently.

The RM500 million Subordinated Sukuk Murabahah, which will be issued on 15 June 2021, was competitively priced during the book-building exercise recently and registered a bid-to-cover (BTC) of 1.40 times (pre-final price fixing) and 1.28 times (post-final price fixing) over the proposed issue size with inclusion of unexpected new investors during the day. The joint lead managers received diversified orders from various types of investors including financial institutions, non-bank financial institutions, asset management companies, government agencies, insurance companies and also high net worth investors.

Kuala Lumpur, 3 June, 2021 – Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) will continue to provide payment assistance to its customers who are facing financial distress due to the COVID-19 pandemic.

Bank Muamalat Chief Executive Officer, Khairul Kamarudin said the Bank is ready to assist its individual and business customers, particularly those from lower-income groups and in locked-down sectors whose livelihoods are impacted due to the current economic disruptions arising from the on-going Movement Control Order (MCO).

PDF File

Download here

Kuala Lumpur, 17 May, 2021 – Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) will extend the Enhanced Targeted Payment Assistance (ETPA) to its customers facing financial distress arising from the COVID-19 pandemic.

Bank Muamalat Chief Executive Officer, Khairul Kamarudin said Bank Muamalat is committed in assisting its customers from various income groups and micro businesses who are still adversely impacted by the on-going pandemic and Movement Control Order (MCO).

“At Bank Muamalat, we understand that many of our customers are still facing financial difficulties due to the challenges arising from the pandemic. For those affected, our assistance through the ETPA remains available, alongside other forms of assistance, such as Restructuring and Rescheduling (R&R) of their financing,”said Khairul.

PDF File

Download here

Seri Manjung, Perak, 10 Mei, 2021 – Menjelang beberapa hari sebelum sambutan Syawal, seorang pesara tentera dari Seri Manjung, Perak telah menerima durian runtuh apabila membawa pulang sebuah kereta Proton X70 setelah muncul sebagai pemenang suku tahunan bagi kategori Cabutan Emas dalam Kempen “Simpan dan Menang Lebih Kaw Kaw” Bank Muamalat Malaysia Berhad.

Pemenang berusia 55 tahun itu, Mohd Aridzi Awang, telah menerima hadiah beliau yang disampaikan oleh Pengurus Wilayah Utara Bank Muamalat, Khirrilanuar Zakaria dan Pengurus Cawangan Bank Muamalat Seri Manjung, Azlina Din di premis pengedar sah PROTON Seri Manjung.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif Bank Muamalat, Khairul Kamarudin,  KempenSimpan dan Menang Lebih Kaw Kaw” adalah sejajar dengan komitmen Bank Muamalat untuk memupuk tabiat menyimpan dalam kalangan masyarakat, di samping memberi peluang kepada pelanggan untuk memenangi pelbagai ganjaran menarik.”

PDF File

Download here

KUALA LUMPUR, 6 May 2020 - The Malaysia Automotive, Robotics and IoT Institute (MARii) and Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) inked a memorandum of understanding on the development of an Automotive Vendor Financing Programme.

The purpose of the programme is to assist automotive parts and component manufacturers registered under MARii in gaining access to better banking facilities to improve cash flows while doing business with car manufacturers (OEMs).

The Automotive Vendor Financing Programme is expected to benefit 100 selected vendors from the automotive industry.

Signing the MoU in MARii Corporate Satellite Office in Kuala Lumpur today were MARii CEO, Dato' Madani Sahari and Bank Muamalat, Chief Executive Officer, Khairul Kamarudin.

PDF File

Download here

KUALA LUMPUR, 1 April 2021 - Selaras usaha memperkasa semua lapisan masyarakat dan usahawan dalam pemilikan hartanah kediaman dan komersial, UDA Holdings Berhad (UDA) agensi di bawah Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi (MEDAC) dan Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) pada hari ini memeterai memorandum persefahaman (MoU) yang merangkumi pelbagai aspek perniagaan serta kemudahan fasiliti bagi individu dan entiti perniagaan di seluruh Malaysia.

Untuk segmen hartanah, UDA menyediakan pelbagai jenis produk hartanah di seluruh negara manakala, untuk segmen individu, Bank Muamalat menyediakan kemudahan pembiayaan dan khidmat nasihat untuk pembelian rumah, kenderaan dan pelaburan runcit serta pembiayaan peribadi. Selain itu, bagi segmen perniagaan pula, khidmat nasihat dan kemudahan fasiliti disasarkan untuk usahawan industri kecil dan sederhana (IKS) yang melibatkan vendor dan rakan niaga.

Kuala Lumpur, 25 February, 2021 – In appreciation of the roles of Malaysian frontliners in the on-going battle against the COVID-19 pandemic, Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) distributed 1,500 packed meals to healthcare workers, policemen, firemen, army personnel and civil servants around the Klang Valley from 15 February until 22 February 2021.

The packed meals were prepared by the kitchen staff of Al-Bukhary Mosque, Jalan Hang Tuah, in Kuala Lumpur before being distributed to the frontliners on duty at Hospital Kuala Lumpur (HKL), Jalan Tun H.S. Lee Police Station, Jalan Hang Tuah Fire and Rescue Department, Wardieburn Camp, Jalan Genting Kelang and other government agencies. 

Bank Muamalat Chief Executive Officer, Khairul Kamarudin said the initiative was part of the Bank’s corporate social responsibility (CSR) programme to show its appreciation to the nation’s selfless frontliners.

PDF File

Download here

Kuala Lumpur, 9 Januari, 2021 - Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) hari ini menawarkan Tempoh Bayaran Moratorium (MPP) sehingga enam bulan untuk semua kemudahan pembiayaannya kepada individu dan perniagaan di kawasan yang dilanda banjir. MPP tersedia untuk pelanggan yang layak mulai hari ini hingga 28 Februari 2021.

Ketua Pegawai Eksekutif Bank Muamalat, Khairul Kamarudin berkata, Bank Muamalat prihatin terhadap kesejahteraan pelanggannya yang terjejas susulan keadaan banjir yang berlarutan yang menyebabkan ribuan mangsa terpaksa dipindahkan, ladang musnah dan peniaga terpaksa menutup sementara operasi perniagaan.  Oleh yang demikian, Bank Muamalat menawarkan moratorium sehingga enam bulan kepada pelanggan, dengan menilai setiap permohonan berdasarkan keperluan setiap kes.

Inisiatif ini adalah sebahagian daripada usaha Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR) Bank Muamalat. Sebelum ini, Bank Muamalat telah menawarkan bantuan yang serupa kepada pelanggannya yang terjejas akibat banjir di Pulau Pinang dan Kedah pada 2017.

PDF File

Download here

Bank Negara Malaysia (BNM) ingin memberikan maklumat lanjut tentang pelaksanaan dua dana seperti yang diumumkan dalam ucapan Belanjawan 2021 oleh Menteri Kewangan.

i) Kemudahan Bantuan dan Pemulihan Bersasar (Targeted Relief and Recovery Facility, TRRF)
Kemudahan pinjaman bernilai RM2 bilion ini adalah untuk membantu PKS yang layak dalam sektor perkhidmatan. PKS yang layak boleh mendapatkan pembiayaan bagi tujuan modal kerja sehingga RM500,000 untuk tempoh sehingga 7 tahun, termasuk moratorium sekurang-kurangnya selama 6 bulan. Kemudahan ini ditawarkan pada kadar sehingga 3.5% setahun dan boleh diperoleh melalui 21 institusi kewangan peserta, dengan perlindungan jaminan oleh Syarikat Jaminan Pembiayaan Perniagaan (SJPP) atau Credit Guarantee Corporation (CGC). Kemudahan ini tersedia sehingga 31 Disember 2021 atau setelah peruntukan digunakan sepenuhnya (mana yang lebih awal).

PKS yang merupakan penerima Kemudahan Bantuan Khas (Special Relief Facility, SRF), Pembiayaan Pelancongan PENJANA (PENJANA Tourism Financing, PTF) dan Pembiayaan PKS PENJANA (PENJANA SME Financing, PSF) tidak layak memohon TRRF. Bagi PKS dalam subsektor perkhidmatan pelancongan dan perkhidmatan berkaitan pelancongan, bantuan terus tersedia di bawah PTF.

ii) Kemudahan Perusahaan Mikro (Micro Enterprises Facility, MEF)

Jumlah peruntukan bagi kemudahan ini telah ditambahkan nilainya daripada RM300 juta kepada RM410 juta, dengan baki peruntukan yang tersedia sebanyak RM200 juta. Kemudahan MEF ini telah ditambah baik untuk meningkatkan akses perusahaan mikro kepada kredit, yang merangkumi individu yang bekerja sendiri, pekerja sambilan (gig workers) yang menggunakan platform digital dan peserta program iTEKAD1. Perusahaan mikro yang layak boleh mendapatkan pembiayaan untuk tujuan modal kerja dan perbelanjaan modal sehingga RM50,000. Kadar pembiayaan akan ditetapkan oleh institusi kewangan peserta. Untuk kemudahan ini, institusi kewangan peserta juga boleh mendapatkan perlindungan jaminan daripada CGC atau SJPP.

Untuk memohon TRRF, PKS yang berminat boleh memohon terus kepada institusi kewangan peserta, yang terdiri daripada bank-bank perdagangan, bank-bank Islam dan institusi kewangan pembangunan yang dikawal selia oleh BNM, menerusi laman sesawang mereka atau dengan melawati cawangan-cawangan institusi kewangan peserta. Bagi MEF, perusahaan mikro yang berminat boleh memohon terus kepada institusi kewangan peserta di bawah Skim Pembiayaan Mikro.

Butiran mengenai Kemudahan Teknologi Tinggi (HTF) akan dimumkan pada 15 Disember 2020.

Orang ramai boleh menghubungi BNMTELELINK bagi mendapatkan khidmat nasihat dan bantuan penyelesaian untuk sebarang isu yang mungkin dihadapi dengan bank mereka pada waktu yang mencabar ini melalui bnmtelelink@bnm.gov.my or 1-300-88-5465.

Maklumat lanjut mengenai ciri-ciri kemudahan pembiayaan yang dinyatakan di atas terkandung di lampiran 1, 2 & 3 dan boleh didapati di www.bnm.gov.my/covid19/.

A: Lampiran 1 : Ciri-ciri Kemudahan Pembiayaan BNM yang Baharu dan Ditambah Baik bagi Membantu PKS Malaysia

Download

B: Dana BNM untuk PKS: Kemudahan Perusahaan Mikro (MEF)

Download

C: Dana BNM untuk PKS: Kemudahan Bantuan dan Pemulihan Bersasar (Targeted Relief and Recovery Facility, TRRF)

Download

D: Dana BNM untuk PKS: Kemudahan Bantuan dan Pemulihan Bersasar Soalan Am Yang Sering Ditanya.

Download

 

PDF File

Download here

Kuala Lumpur, 24 November 2020 - Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) has confirmed that one of its employees at its headquarters at Menara Bumiputra in Kuala Lumpur has tested positive for the COVID-19 virus and is now under the care of a government hospital. 

Bank Muamalat has implemented a work-from-home and office rotation schedule (Team A and Team B) since the reinforcement of the Conditional Movement Control Order (CMCO). The employee who tested positive for COVID-19 was on office rotation duty (Team A) when it was discovered that he has been infected. The transmission of the COVID-19 virus was not from Bank Muamalat.

As a precautionary measure, all co-workers who have been in direct contact with the said employee have been asked to self-quarantine by staying at home for the next 14 days, until given the appropriate medical clearance. Contact tracing is also underway in line with the Health Ministry’s guidelines.

PDF File

Download here

Kuala Lumpur, 20 November 2020: Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) telah melancarkan pakej terbaharu bercagarkan Akaun Emas Muamalat Gold-i bagi perkhidmatan Pajak Gadai-i, Muamalat Ar-Rahnu.

Menerusi pelancaran pakej terbaharu ini, pemegang Akaun Emas Muamalat Gold-i  kini berpeluang untuk mencagarkan akaun emas mereka bagi memenuhi keperluan tunai segera atau tujuan  pelaburan.

Ketua Pegawai Eksekutif Bank Muamalat, Khairul Kamarudin berkata dengan pelancaran pakej terbaharu ini, Bank Muamalat menjadi institusi kewangan pertama di negara ini dalam industri pajak gadai Islam yang menawarkan gadaian bercagarkan akaun emas.

“Lazimnya, institusi pajak gadai hanya menerima gadaian dalam bentuk emas fizikal iaitu barang kemas, kepingan emas dan syiling emas. Bagaimanapun menerusi pakej terbaharu ini, pemegang Akaun Emas Muamalat Gold-i  boleh mencagarkan akaun emas mereka serendah 10gm atau sehingga RM500,000 jumlah pembiayaan bagi setiap pelanggan,” kata Khairul.

PDF File

Download here

Kuala Lumpur, 16 November 2020 – Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) will provide enhanced payment assistance to its customers from the B40 category and micro-enterprises, whose financial position has been impacted by the COVID-19 pandemic.

The B40 customers comprises Bantuan Sara Hidup (BSH)/Bantuan Prihatin Rakyat (BPR) recipients and micro-enterprises with approved financing amount of up to RM150,000.

Under this enhanced targeted payment assistance, eligible customers will have two options, to choose from, either a three-month deferment of instalment payment or a 50 percent reduction in instalment payments for six months. Those who opted out of the automatic moratorium, which was announced in March 2020, are also eligible for the enhanced targeted payment assistance.

PDF File

Download here

Kuala Lumpur, 10 November 2020 - Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) has confirmed that one of its employees at the Tanah Merah branch has tested positive for the COVID-19 virus and is now under the care of a government hospital. 

As a precautionary measure, all co-workers who have been in direct contact with the said employee have been asked to self-quarantine by staying at home for the next 14 days, until given the appropriate medical clearance. Contact tracing is also underway in line with the Health Ministry’s guidelines. The branch, located at No 692, 693 and 694, Kompleks Perniagaan Humaira, Pusat Bandar Tanah Merah, Kelantan has been closed to enable thorough sanitisation and cleaning procedures to be carried out. 

To mitigate possible health risks due to the rising number of COVID-19 cases, the Tanah Merah  branch is closed from 8 November, 2020 until further notice.

PDF File

Download here

KUALA LUMPUR, 26 October 2020 - Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) today confirmed that one of its employees at its Regional Office in Johor Bahru has tested positive for the COVID-19 virus. 

As a precautionary measure, all employees at the Johor Bahru Regional Office and branch who have been in direct contact with the said employee have been asked to self-quarantine at home for the next 14 days, until given the appropriate medical clearance. Contact tracing is also underway in line with the Health Ministry’s guidelines.

Thorough sanitisation and cleaning procedures are being carried out at both premises located at Kebun Teh Commercial City, Jalan Kebun Teh, in Johor Bahru, Johor.

PDF File

Download here

KUALA LUMPUR, 23 October 2020: Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) wishes to reassure its customers that the targeted payment assistance will continue to be made available for customers who are facing financial difficulties due to the prolonged COVID-19 pandemic in the country.

Bank Muamalat reiterated that it is committed in helping its customers through these difficult times by offering targeted payment assistance based on each customer’s needs and financial situation.

PDF File

Download here

KUALA LUMPUR, 22 October 2020: Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) today announced a strategic partnership with EzCab Sdn Bhd (EzCab) to accept cashless payments via Bank Muamalat DuitNow QR.

The collaboration provides an additional payment solution for EzCab customers from all banks and major e-wallets to pay for their taxi fares by using DuitNow QR through their respective mobile applications.

Bank Muamalat Chief Executive Officer, Khairul Kamarudin said with the launch, Bank Muamalat will enable EzCab taxi drivers in Malaysia to receive payments from customers via DuitNow QR besides cash payments.

PDF File

Download here

KUALA LUMPUR, 20 October 2020: Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) has confirmed that four more of its employees at the Kota Kinabalu branch have tested positive for the COVID-19 virus. This brings the total infections at the branch to five persons, all of whom are now under the care of a government hospital.

The Kota Kinabalu branch located at Aeropod Commercial Square, Jalan Kepayan was closed last week to enable thorough sanitisation and cleaning procedures to be carried out, after an employee tested positive for the COVID-19 virus. 

As a precautionary measure, all co-workers who have been in direct contact with the said   employees have been asked to self-quarantine at home for the next 14 days, until given the appropriate medical clearance. Contact tracing is also underway in line with the Health Ministry’s guidelines.

PDF File

Download here

KUALA LUMPUR, 14 October 2020: Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) has confirmed that one of its employees at the Kota Kinabalu branch has tested positive for the COVID-19 virus and is now under the care of a government hospital. 

As a precautionary measure, all co-workers who have been in direct contact with the said employee have been asked to self-quarantine by staying at home for the next 14 days, until given the appropriate medical clearance. Contact tracing is also underway in line with the Health Ministry’s guidelines. The branch, located at Aeropod Commercial Square, Jalan Kepayan in Kota Kinabalu has been closed to enable thorough sanitisation and cleaning procedures to be carried out.

PDF File

Download here

KUALA LUMPUR, 22 September 2020: Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) hari ini melancarkan ‘Jariah Fund,’ iaitu platform pendanaan awam bagi projek kebajikan sosial. Majlis pelancaran disempurnakan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) YB Senator Datuk Dr. Zulkifli Mohamad Al-Bakri. Turut hadir Pengerusi  Bank Muamalat, Datuk Seri Tajuddin Atan.

Objektif ‘Jariah Fund’ adalah untuk menyantuni golongan yang memerlukan dan meringankan beban masyarakat melalui penerapan teknologi kewangan (fintech). Bank Muamalat adalah peneraju dalam kalangan Institusi Kewangan Islam di negara ini yang berjaya membangunkan sebuah platform pendanaan awam dalam talian, dengan menggunakan kepakaran dalaman sepenuhnya untuk tujuan amal.

 

PDF File

Download here

KUALA LUMPUR, 10 September, 2020 – Kesemua cawangan Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) di seluruh negara akan dibuka pada hujung minggu untuk dua minggu berturut-turut bagi membantu pelanggannya yang menghadapi kekangan kewangan memohon bantuan bayaran pasca moratorium.

Cawangan Bank Muamalat di Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak akan dibuka pada 12 & 13 September dan 19 & 20 September. Cawangan di Kelantan dan Terengganu pula akan dibuka pada 11 & 12 September dan 18 & 19 September.

PDF File

Download here

Kuala Lumpur, 03 Ogos 2020: Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) hari ini melancarkan kempen terbaharunya, ‘Simpan & Menang Lebih Kaw Kaw’ untuk mendorong para pelanggannya bagi menyimpan dan berpeluang untuk memenangi hadiah menarik.

Diadakan untuk tahun kedua berturut-turut, kempen ini berlangsung selama setahun bermula 1 Ogos 2020 hingga 31 Julai 2021 dan menawarkan peluang kepada pelanggan untuk memenangi hadiah menarik termasuk hadiah utama wang tunai bernilai RM1,000,000.

Ketua Pegawai Eksekutif Bank Muamalat, Khairul Kamarudin berkata, kempen ini adalah kesinambungan daripada kempen pertama iaitu ‘Simpan & Menang Kaw Kaw’ yang telah mendapat sambutan yang amat menggalakkan daripada para pelanggan.

PDF File

Download here

Kuala Lumpur, 04 Ogos, 2020 – Bank Muamalat Malaysia Berhad akan menyediakan bantuan bayaran bersasar bagi pelanggan yang berkemungkinan menghadapi kesukaran untuk meneruskan bayaran pembiayaan mereka selepas tempoh moratorium berakhir pada 30 September 2020.


Ketua Pegawai Eksekutif Bank Muamalat, Khairul Kamarudin berkata bantuan bayaran bersasar ini sejajar dengan inisiatif bantuan COVID-19 yang diperluas oleh kerajaan, yang diumumkan oleh Perdana Menteri baru-baru ini.

PDF File

Download here

Kuala Lumpur, July 08, 2020 – In response to Bank Negara Malaysia’s (“BNM”) decision on 7 July 2020 to reduce the Overnight Policy Rate (“OPR”) to 1.75%, Bank Muamalat Malaysia Berhad’s BR and BFR will be accordingly revised by 25 basis points from 2.81% p.a. to 2.56% p.a. and 5.81% p.a. to 5.56% p.a. respectively, with effect from 13 July 2020. This will affect all floating rate financing packages pegged to the BR and BFR.

In line with the reduction in BR and BFR, Bank Muamalat’s FTA-i deposit rates will also be revised downward by 25 basis points.

According to its Chief Executive Officer, Khairul Kamarudin, the rate revision is in line with the reduction in OPR to 1.75% as announced by BNM recently.

PDF File

Download here

KUALA LUMPUR, 01 Julai 2020: Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) hari ini memperkenalkan satu lagi penggunaan Kod Respon Pantas atau ‘Quick Response Code’ (QR Code) iaitu e-Qurban untuk semua umat Islam sempena sambutan Aidiladha melalui DuitNow QR. Ia adalah inisiatif pertama menerusi Program Qurban4Syria 8.0 oleh Syria Care Malaysia.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif Bank Muamalat, Khairul Kamarudin, Bank Muamalat merupakan bank Islam pertama yang melancarkan inisiatif pembayaran e-Qurban melalui kod QR untuk memudahkan umat Islam menunaikan tuntutan agama. Inisiatif ini juga dilaksanakan selaras dengan hasrat Bank Negara Malaysia (BNM) untuk memperluaskan penggunaan DuitNow QR ke seluruh negara.

PDF File

Download here

KUALA LUMPUR, 02 Jun 2020: Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) mengumumkan pelantikan Datuk Seri Tajuddin Atan sebagai Pengerusi baharunya berkuatkuasa 3 Jun 2020 menggantikan Tan Sri Dato’ Dr. Mohd Munir Abdul Majid yang tamat tempoh perkhidmatannya di Bank Muamalat pada 2 Jun 2020.

“Bagi pihak Bank Muamalat, kami ingin merakamkan setinggi-tinggi penghargaan dan ucapan terima kasih kepada Tan Sri Dato’ Dr. Munir atas sumbangan dan khidmat beliau yang tidak ternilai kepada Bank Muamalat terutamanya dalam memimpin pelaksanaan strategi baharu yang meletakkan Bank Muamalat pada landasan yang tepat untuk menyampaikan prestasi yang mampan,” kata Ketua Pegawai Eksekutif Bank Muamalat, Khairul Kamarudin.

PDF File

Download here

KUALA LUMPUR, Rabu 13 Mei, 2020: Pada 29 April lalu, Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) telah mengumumkan khidmat Kod Respon Pantas atau ‘Quick Response Code’ (QR Code) untuk kemudahan bayaran zakat fitrah semua umat Islam di empat negeri di Semenanjung Malaysia, iaitu Melaka, Pulau Pinang, Kelantan dan Terengganu.

Seiring dengan hasrat Bank Muamalat untuk meluaskan platform e-Zakat ke seluruh negara, dua lagi negeri telah memberikan kelulusan untuk pembayaran zakat melalui QR Code. Kelulusan daripada Majlis Ugama Negeri Sabah (MUIS) dan Tabung Baitulmal Sarawak (TBS) telah membolehkan umat Islam di Sabah dan Sarawak untuk menyusuli empat negeri terdahulu untuk membenarkan pembayaran zakat melalui QR Code. Inisiatif yang diketengahkan Bank Muamalat ini dapat memudahkan umat Islam untuk membayar zakat tanpa perlu bergerak ke mana-mana. Malah, ia bertepatan dengan situasi kebiasaan baharu hari ini di mana masyarakat tidak dapat membayar zakat melalui amil ketika Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dikuatkuasakan.

PDF File

Download here

KUALA LUMPUR, 06 May, 2020: In response to Bank Negara Malaysia’s (“BNM”) decision on 5 May 2020 to reduce the Overnight Policy Rate (“OPR”) to 2.00%, BMMB’s BR and BFR will be accordingly revised by 50 basis points from 3.31% p.a. to 2.81% p.a. and 6.31% p.a. to 5.81% p.a. respectively, with effect from 13 May 2020. This will affect all floating rate financing packages pegged to the BR and BFR.

In line with the reduction in BR and BFR, BMMB’s FTA-i deposit rates will also be revised downward by 50 basis points.

According to its Chief Executive Officer, Khairul Kamarudin, the rate revision is in line with the reduction in OPR to 2.00% as announced by BNM recently. He added that BMMB will continue to manage its assets and liabilities responsibly while supporting the current economic growth initiatives.

KUALA LUMPUR, 05 Mei, 2020: Ibu Pejabat Bank Muamalat Malaysia Berhad (BMMB) dan Cawangan Jalan Melaka di Kuala Lumpur akan kembali beroperasi esok berikutan keputusan Kerajaan untuk menamatkan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) di kawasan Masjid India dan jalan-jalan sekitarnya berkuatkuasa 3 Mei 2020.

Susulan itu, semua kakitangan BMMB yang terlibat dalam perkhidmatan penting di bangunan Ibu Pejabat dan Cawangan Jalan Melaka akan kembali bertugas di premis berkenaan. Walaupun begitu, sebahagian besar daripada warga kerjanya di dua lokasi tersebut akan terus bekerja dari rumah untuk membantu mengekang penularan pandemik COVID-19.

PDF File

Download here

KUALA LUMPUR, Rabu 29 April: Bank Muamalat Malaysia Berhad (BMMB) mengumumkan kemudahan bayaran zakat fitrah melalui Kod Respon Pantas atau ‘Quick Response Code’ (QR Code) untuk semua umat Islam sempena bulan Ramadan tahun ini.

Penambahbaikan kemudahan berkenaan menepati kecenderungan masyarakat terhadap penggunaan teknologi dan pembayaran melalui QR Code. Inisiatif ini juga dapat memudahkan umat Islam menunaikan tanggungjawab membayar zakat meskipun ketika kekal berada di rumah semasa tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

PDF File

Download here

KUALA LUMPUR, April 24, 2020: Bank Muamalat Malaysia Berhad (BMMB) and ToyyibPay have launched the ‘Bazar.delivery’ platform aimed at keeping the annual Ramadan shopping experience alive through digital innovation. The e-commerce platform is also strengthened by the cooperation of digital payment provider PayNet, through their FPX.

‘Bazar.delivery’ provides a simple and easy solution for merchants and the public to sell and buy a wide array of Ramadan delicacies and traditional Malaysian delights, beverages, and festive items. Around 5,000 merchants are expected to sell their products on this platform. This initiative provides a solution to Ramadan bazaar traders to remain in business, during the Movement Control Order (MCO) period as well as provide opportunities for registered delivery riders, to generate income during this period.

PDF File

Download here

KUALA LUMPUR, April 14, 2020: Bank Muamalat Malaysia Berhad (BMMB) Headquarters and branch at Jalan Melaka, in Kuala Lumpur will be closed following the Government's decision to place the Masjid India area under the Enhanced Movement Control (EMCO), beginning 14 April until 28 April, 2020. Due to the above, customers may proceed to our nearest branch at Jalan Ipoh, Kuala Lumpur for their banking business. We however encourage our customers to use our online banking services.

The move is deemed necessary to safeguard the safety of our customers and employees. In view of this, all employees at the Headquarters building and branch at Jalan Melaka, have been directed to Work from Home or from our Business Continuity (BC) sites within Klang Valley. 

PDF File

Download here

KUALA LUMPUR, April 08, 2020: Bank Muamalat Malaysia Berhad (BMMB) will temporarily waive the RM1 fee on cardholders for interbank cash withdrawal transactions conducted via MEPS shared ATM Network (SAN) effective April 6 until the end of the Movement Control Order (MCO) period imposed by the Government to curb the spread of COVID-19.

PDF File

Download here

KUALA LUMPUR, 27 March 2020: Bank Muamalat Malaysia Berhad (“Bank Muamalat”) will automatically defer or suspend all financing payments for a period of six months for individual customers, small and medium-sized enterprises (SMEs) effective April 1, 2020. This move is to provide assistance to customers which may be financially impacted by the COVID-19 outbreak and by the accompanying Movement Control Order (MCO).

PDF File

Download here

Tumpat, Khamis 12 Mac: Wakaf Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan Muamalat (Wakaf MAIK Muamalat) hari ini merasmikan Pusat Latihan Mualaf di Mukim Kok Keli, Tumpat, Kelantan. Bangunan Pusat Latihan Mualat adalah sebuah fasiliti penginapan sementara untuk mualaf atau saudara baru di Kelantan, dan telah dibaik pulih pada nilai hampir RM370,000.00 melalui sumbangan Wakaf  Muamalat (Wakaf MAIK Muamalat). Penghuni Pusat ini akan diberi peluang menginap sementara untuk tempoh 3 hingga 6 bulan sehingga mereka dapat menguruskankan diri sendiri mereka dari segi pengetahuan agama.

Perasmian ini telah disempurnakan Pengerusi Jawatankuasa Pengurusan Bersama Wakaf MAIK Muamalat merangkap Yang Dipertua MAIK, YBM Tengku Tan Sri Dato’ Haji Mohamad Rizam Tengku Aziz. Turut hadir di majlis tersebut ialah ahli pengurusan MAIK dan Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat).

PDF File

Download here

KOTA BHARU, 9 Mac 2020 – Bank Muamalat Malaysia Berhad (“Bank Muamalat”) dan Majlis Perbandaran Kota Bharu Bandar Raya Islam (“MPKB”) hari ini telah menandatangani satu Memorandum Persefahaman  dalam usaha membangunkan industri perusahaan kecil dan sederhana (PKS) di Kota Bharu, Kelantan.

Pada majlis tersebut, Bank Muamalat diwakili Naib Presiden Eksekutif Perbankan Perniagaannya, Nor Hamidah Abu Bakar manakala Majlis Perbandaran Kota Bharu diwakili Ketua Ahli Majlis, Haji Muhamad Azmi Nor. Upacara menandatangani memorandum persefahaman ini turut disaksikan Khairul Kamarudin, Ketua Pengawai Eksekutif Bank Muamalat dan Haji Mohd Hariff Ghazali, Setiausaha MPKB.

PDF File

Download here

Kuala Lumpur, Mar 04, 2020 – In response to Bank Negara Malaysia’s (“BNM”) decision on 3 March 2020 to reduce the Overnight Policy Rate (“OPR”) to 2.50%, BMMB’s BR and BFR will be accordingly revised by 25 basis points from 3.56% p.a. to 3.31% p.a. and 6.56% p.a. to 6.31% p.a. respectively, with effect from 5 March 2020. This will affect all floating rate financing packages pegged to the BR and BFR.

In line with the reduction in BR and BFR, BMMB’s FTA-i deposit rates will also be revised downward by 25 basis points.

PDF File

Download here

KUALA LUMPUR, 19 February 2020 – DAPAT Vista (M) Sdn Bhd, Bank Islam Malaysia Bhd and Bank Muamalat Malaysia Bhd signed Collaboration Agreements today to launch Malaysia’s pioneer digital bail payment solution, eJamin. eJamin is the first digital bail payment solution in Malaysia and South East Asia that provides bailors the convenience of expedient and efficient payment to ensure the quick release of those in remand.

eJamin allows bailors to post bail through mobile devices and desktops. Bailors will no longer be required to go through the lengthy and time-consuming process of traveling between the court and the bank to open a surety account. The convenience of eJamin allows bail payment to be made instantaneously via FPX online banking. What used to take four to five hours can now be done within 30 minutes.

PDF File

Download here

Kuala Lumpur, Jan 29, 2020 – In line with Bank Negara Malaysia’s (“BNM”) recent decision to decrease the Overnight Policy Rate (“OPR”) to 2.75% with effect from 22 January 2020, BMMB’s BR and BFR will be reduced by 25 basis points from 3.81% p.a. to 3.56% p.a. and 6.81% p.a. to 6.56% p.a. respectively effective 30 January 2020. This will impact all floating rate financing packages pegged to BR and BFR.

PDF File

Download here

KUALA LUMPUR, 14 January 2020 – Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) today exchanged a Memorandum of Understanding (MoU) with SIRIM Berhad (SIRIM) on collaboration to have Bank Muamalat as a supporting financier for SME under SIRIM-Fraunhofer Programme. Bank Muamalat was represented by Puan Nor Hamidah Abu Bakar, Executive Vice President Business Banking Division and Ir. Dr. Mohamad Jamil Sulaiman, Vice President Industrial Research of SIRIM. Chief Executive Officer of Bank Muamalat, Encik Khairul Kamarudin and Prof. Ir. Dr. Ahmad Fadzil Mohamad Hani, President and Group Chief Executive of SIRIM witnessed the ceremony.

PDF File

Download here

Kuala Lumpur : Bank Muamalat Malaysia Berhad mengadakan majlis perjanjian kerjasama Ez-Zakat Muamalat dengan 4 buah negeri iaitu Kelantan, Pahang, Sarawak, dan Pulau Pinang.

Pelancaran ini direalisasikan dengan majlis menandatangani perjanjian kerjasama di antara Bank Muamalat Malaysia Berhad dengan Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan (MAIK), Pusat Kutipan Zakat Pahang (PKPZ), Tabung Baitulmal Sarawak (TBS), dan Zakat Pulau Pinang (ZPP). Bank Muamalat diwakili oleh En Zury Rahimee Zainal Abiden, Ketua Divisyen Perbankan Konsumer.

Encik Zury Rahimee berkata, ini menandakan Bank Muamalat telah bekerjasama dengan 7 buah negeri untuk kutipan dan potongan zakat secara automatik. Terdahulu, Bank Muamalat telah menjalinkan kerjasama dengan Wilayah Persekutuan, Selangor dan Melaka. Perkhidmatan Ez-Zakat Muamalat ini telah mendapat pengiktirafan antarabangsa apabila baru-baru ini Bank Muamalat telah menerima Anugerah Perkhidmatan Kreatif Atau Penilaian Produk 2019 – Ez-Zakat Muamalat daripada Islamic Retail Banking Award, Cambridge International Financial Advisory, di Oman. Sebagai penyedia perkhidmatan perbankan Islam, Bank Muamalat menjadikan Ez-Zakat Muamalat sebagai perkhidmatan ikoniknya.

PDF File

Download here

KUALA LUMPUR, 20 December 2019 – Bank Muamalat Malaysia Berhad and Payments Network Malaysia Sdn Bhd (PayNet) announced Bank Muamalat’s launch of DuitNow QR payments and adoption of the DuitNow QR national standard.

The announcement was made after a meeting between the Chief Executive Officer of Bank Muamalat, Mr Khairul Kamarudin and the Group Chief Executive Officer of PayNet, Mr Peter Schiesser at the nation’s capital earlier today. Also present was the Head of Consumer Banking, Bank Muamalat, Zury Rahimee Zainal Abiden.

PDF File

Download here

KUALA LUMPUR, 27 November 2019 –  Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) today signed a Memorandum of Understanding (MoU) with Wahed Invest Malaysia  on collaboration to promote WAHED INVEST’s product and services on Bank Muamalat’s distribution channels to the customers.

At a Memorandum of Understanding (MoU) exchange ceremony to mark the bank’s participation in the programme here today, Wahed Invest was represented by Syakir Hashim, Regional Head of Asia Pacific for Wahed Invest Malaysia, while Bank Muamalat was represented by its Chief Executive Officer, Khairul Kamarudin.

At the event, Khairul said that Bank Muamalat constantly seeks innovative solutions for the benefit of its customers and collaborating with Wahed Invest Malaysia in providing digital investment channels to its customers is in keeping with the shifting customer preference towards mobile accessibility. He said Bank Muamalat had been contemplating such a move for some time but the opportunity only now presented itself with the arrival of Wahed Invest Malaysia, the first shariah compliant licensed digital investment management platform.

Kuala Lumpur, Selasa: Sempena persiapan sesi persekolahan tahun 2020, Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) hari ini telah mengagihkan barang-barang keperluan untuk ke sekolah kepada 147 orang pelajar yang terpilih dalam majlis Kembali Ke Sekolah (Back to School) yang diadakan di Ibu Pejabat Bank Muamalat, Menara Bumiputra.

Para pelajar daripada Sekolah Kebangsaan St. John 2 (45 orang), Sekolah Kebangsaan Perempuan Jalan Batu (30 orang), Sekolah Menengah Kebangsaan Hillcrest (40 orang), dan Rumah Anak Yatim Raudhatul Al-Faeez (22 orang) menerima sumbangan berjumlah RM350 setiap seorang, berupa kelengkapan sekolah bernilai RM250 dan wang tunai berjumlah RM100 serta baucar buku bernilai RM30.  Sumbangan juga turut diberikan kepada 10 orang pelajar yang terdiri daripada anak-anak kakitangan Bank Muamalat yang berpendapatan kurang daripada RM3,000 sebulan.

PDF File

Download here

KUALA LUMPUR, 5 November 2019 –  Petroliam Nasional Berhad (PETRONAS) has collaborated with another financial institution -- Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) -- to offer financing to PETRONAS’ Oil and Gas Service Equipment (OGSE) and Small and Medium Enterprises (SMEs) vendors under the Vendor Financing Programme.

At a Memorandum of Understanding (MoU) exchange ceremony to mark the bank’s participation in the programme here today, PETRONAS was represented by its Vice President of Group Procurement, Project Delivery and Technology (PD&T) Liza Mustapha, while Bank Muamalat was represented by its Head of Business Banking Division, Nor Hamidah Abu Bakar. Also present were Bank Muamalat Chief Executive Officer Khairul Kamaruddin, and PETRONAS Senior Vice President of PD&T Samsudin Miskon.

PDF File

Download here

KUALA LUMPUR: Bank Muamalat Malaysia Berhad wishes to announce the appointment of Encik Khairul Bin Kamarudin as its new Chief Executive Officer, effective 1st November 2019 to replace Dato’ Haji Mohd Redza Shah Abdul Wahid who is retiring.

Encik Khairul has been the Deputy Chief Executive Officer (DCEO) of Bank Muamalat Malaysia Berhad for the last eight months.

He has a Law Degree from Anglia Ruskin University, United Kingdom. He is also a Member of the Chartered Institute of Islamic Finance (CIIF).

PDF File

Download here

Kuala Lumpur, January 18, 2019 – Bank Muamalat Malaysia Berhad (“BMMB”) today announced that it will be revising its Base Rate and Base Financing Rate effective 18 January 2019 pursuant to the increase in the Bank’s Cost of Fund (COF). The Bank’s BR and BFR will be increased by 11 basis points from 3.95% p.a. to 4.06% p.a. and 6.95% p.a. to 7.06% p.a. respectively. This will effectively impact all floating rate financing packages pegged to BR and BFR.
Muar: Ahad 25 November 2018 : Bank Muamalat Malaysia Berhad hari ini telah merasmikan cawangan barunya di Muar, Johor Darul Takzim dan ia merupakan cawangan Bank Muamalat yang ke- 10 di buka di negeri itu. Majlis perasmian tersebut telah disempurnakan oleh YB Puan Yeo Bee Yin, Menteri Tenaga, Teknologi, Sains, Perubahan Iklim Dan Alam Sekitar merangkap Ahli Parlimen Bakri, Johor diiringi oleh Y.Bhg Dato' Hj Mohd Redza Shah Abdul Wahid, Ketua Pegawai Eksekutif, Bank Muamalat Malaysia Berhad.

PDF File

Download here

Isnin, 12 November 2018, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur Jalan Duta Kuala Lumpur. Mahkamah Tinggi hari ini telah memberikan keputusan memihak kepada Bank Muamalat Malaysia Berhad (“Bank Muamalat”) sebagai Agen Fasiliti dan Agen Sekuriti. Perintah Mahkamah tersebut memutuskan Majlis Agama Islam Selangor (“MAIS”) dan Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor Sdn Bhd (“KUIS”) sebagai Penjamin-Penjamin membayar balik pembiayaan untuk pembinaan bangunan hostel di KUIS.
Kuala Lumpur, Selasa, 16 Oktober 2018: Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) telah menandatangani Memorandum Persefahaman bersama Yayasan Pengaman Malaysia. Dengan terjalinnya hubungan ini, Bank Muamalat dapat membantu bakal pesara dan pesara PDRM dalam ilmu pengurusan kewangan. Majlis ini dihadiri oleh Y.Bhg. Dato’ Haji Mohd Redza Shah Abdul Wahid, Ketua Pegawai Eksekutif Bank Muamalat Malaysia Berhad dan Yang Dihormati Tan Sri Dato’ Sri Mohamad Fuzi bin Harun, Ketua Polis Negara. Memorandum Persefahaman ini akan ditandatangani oleh Ketua Pegawai Eksekutif Bank Muamalat Malaysia Berhad berserta Timbalan Pengerusi Yayasan Pengaman Malaysia dan disaksikan oleh Ketua Polis Negara. 11 October 2018
Pasir Gudang, Khamis 11 Oktober : Wakaf Selangor Muamalat hari ini memberi sumbangan 4 buah mesin dialisis kepada Hospital Waqaf An-Nur, Pasir Gudang, Johor. Keseluruhan sumbangan berjumlah RM178,920.00. Ahli Jawatankuasa Pengurusan Bersama Wakaf Selangor Muamalat, Y.Bhg. Dato’ Hj Mohd Redza Shah Abdul Wahid telah menyerahkan simbolik sumbangan kepada Y.Bhg En Mohd Bahrin Bakri, Pengurus Besar Divisyen Tanggungjawab Korporat Johor Corporation. Majlis tersebut dihadiri oleh Ahli Jawatankuasa Wakaf Selangor Muamalat, wakil pihak pengurusan Johor Corporation dan Hospital Waqaf An-Nur.
Kuala Lumpur Selasa, 10 Julai 2018: Bank Muamalat Malaysia Berhad (BMMB) telah mengadakan upacara penyampaian hadiah kepada para pemenang utama Kempen Akaun Simpanan Oh Yeah! Hartawan Emas sempena Majlis Sambutan Hari Raya Aidilfitri Bersama Pelanggan Korporat di Ibu Pejabat Bank Muamalat Malaysia Berhad. Kempen Akaun Simpanan Oh Yeah! Hartawan Emas ini telah berjalan selama 7 bulan bermula dari 8 September 2017 hingga 30 Mac 2018. Kempen ini menawarkan ganjaran menarik sejumlah 6080 gram bar emas bernilai lebih dari RM1 juta dalam bentuk 10 gram bar emas bercetak (“gold minted bar”) untuk 308 pemenang bulanan dan 1kg bar emas pula untuk setiap 3 pemenang utama. Kesemua 308 hadiah bulanan telah diserahkan kepada pemenang yang layak sepanjang tempoh kempen.
Kuala Lumpur, August 13, 2018 - Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) today launched Muamalat Beyond Premier Banking, its Islamic Premier Banking entity with the first Centre in Ampang, Kuala Lumpur. Bank Muamalat is the first domestic full fledged Islamic Financial Institution to provide premier banking facilities to its distinguished clients. The launch was inaugurated by Y.Bhg. Tan Sri Dato’ Dr. Mohd Munir Abdul Majid, Chairman of Bank Muamalat and was graced by Malaysian celebrity and icon, Dato’ Sri Siti Nurhaliza Tarudin.

PDF File

Download here

Kuala Lumpur Selasa, 10 Julai 2018: Bank Muamalat Malaysia Berhad (BMMB) telah mengadakan upacara penyampaian hadiah kepada para pemenang utama Kempen Akaun Simpanan Oh Yeah! Hartawan Emas sempena Majlis Sambutan Hari Raya Aidilfitri Bersama Pelanggan Korporat di Ibu Pejabat Bank Muamalat Malaysia Berhad. Kempen Akaun Simpanan Oh Yeah! Hartawan Emas ini telah berjalan selama 7 bulan bermula dari 8 September 2017 hingga 30 Mac 2018. Kempen ini menawarkan ganjaran menarik sejumlah 6080 gram bar emas bernilai lebih dari RM1 juta dalam bentuk 10 gram bar emas bercetak (“gold minted bar”) untuk 308 pemenang bulanan dan 1kg bar emas pula untuk setiap 3 pemenang utama. Kesemua 308 hadiah bulanan telah diserahkan kepada pemenang yang layak sepanjang tempoh kempen.

PDF File

Download here

Kuala Lumpur Khamis, 07 Jun 2018: Bagi mengimarahkan kehadiran bulan Ramadhan 1439 Hijrah, Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) telah mengadakan majlis berbuka puasa bagi meraikan anak-anak Maahad Tahfiz dari Al Bayan School of Quran & Hadith serta golongan kurang bernasib baik (gelandangan). Tan Sri Dato’ Dr. Mohamed Munir Abdul Majid, Pengerusi, Bank Muamalat Malaysia Berhad, bersama-sama Y.Bhg. Dato’ Hj. Mohd Redza Shah Abdul Wahid, Ketua Pegawai Eksekutif Bank Muamalat Malaysia Berhad, Ahli Pengurusan Kanan dan kakitangan Bank Muamalat Malaysia Berhad turut hadir bagi menyerikan majlis.
Kuala Lumpur Sabtu, 26 Mei 2018: Majlis Berbuka Puasa anjuran Bank Muamalat Malaysia Berhad berlangsung meriah dengan kehadiran 47 kanak-kanak dari Pusat Jagaan Baitus Sakinah Wal Mahabbah, 40 orang dari Pertubuhan Tahfiz Imaniyah Zahidiyyah Batu Caves, 60 Kanak-Kanak dari Pertubuhan Kebajikan Dan Pendidikan Cahaya Bistari, 30 orang Persatuan untuk Orang Kurang Upaya Akal Selangor dan Wilayah Persekutuan serta 50 orang dari Persatuan Orang Buta Malaysia bersama keluarga mereka.
Putrajaya Ahad, 06 Mei 2018: Seramai 33 orang kanak-kanak dari Persatuan Kebajikan Anak-Anak Istimewa Selangor (Orkids) telah menyertai Program Sunnah Berkuda dan Memanah yang telah dijalankan di Taman Ekuestrian, Putrajaya. Program ini merupakan aktiviti yang julung kalinya dianjurkan oleh Bank Muamalat Malaysia Berhad.

PDF File

Download here

Kuala Lumpur, 12 April 2018 – Muamalat Venture Sdn Bhd (“MVSB”), a wholly- owned subsidiary of Bank Muamalat Malaysia Berhad (“Bank Muamalat” or the “Bank”) had successfully launched Project Ar-Rahn 3, its third listing on Investment Account Platform (IAP). Similar to the 2 previous Ar-Rahn listings in 2017 and earlier this year, Project Ar-Rahn 3 is an investment in a share of aggregate capital contribution of MVSB under the Musharakah Joint Venture (Musharakah JV) with Permodalan Kelantan Berhad (“PKB”), in selected branches of Islamic pawn broking (Ar-Rahnu) business activities.

PDF File

Download here

Kota Kinabalu Sabah, Jumaat 6 April : Wakaf Selangor Muamalat hari ini memberi sumbangan sebuah kenderaan (bas) klinik bergerak kepada Angkatan Tentera Malaysia. Keseluruhan sumbangan berjumlah RM708,080. Ketua Pegawai Eksekutif Bank Muamalat Malaysia Berhad, Dato’ Haji Mohd Redza Shah Abdul Wahid telah menyerahkan kunci simbolik sumbangan kepada Leftenan Jeneral Dato’ Wira Zaki Haji Mokhtar Panglima Medan Timur Tentera Darat bersama beberapa ahli jawatankuasa yang lain di majlis tersebut. Turut hadir ke majlis tersebut ialah wakil–wakil pengurusan dari Markas Medan Timur Tentera Darat dan juga Ahli Jawatankuasa dari Wakaf Selangor Muamalat.
Kuala Lumpur, Isnin, 22 Januari 2018: Permodalan Nasional Berhad (PNB) telah melantik Bank Muamalat Malaysia Berhad sebagai Bank Islam Sepenuhnya menjadi Ejen Amanah Saham Nasional Berhad (ASNB). Dengan perlantikan ini Bank Muamalat sedia menawarkan jual dan beli unit saham amanah ASNB di semua 63 cawangan Bank Muamalat. Y.Bhg. Tan Sri Dato’ Dr. Mohd Munir Abdul Majid, Pengerusi Bank Muamalat Malaysia Berhad dan Y.Bhg. Tan Sri Abdul Wahid Omar, Pengerusi Kumpulan Permodalan Nasional Berhad (PNB) hadir ke majlis perasmian. Turut hadir Y.Bhg Dato’ Haji Mohd Redza Shah Abdul Wahid, Ketua Pegawai Eksekutif Bank Muamalat Malaysia Berhad dan Y.Bhg. Dato’ Abdul Rahman Ahmad, Presiden & Ketua Eksekutif Kumpulan PNB.

PDF File

Download here

Kota Bharu, Rabu 17 Januari: Pemangku Raja Kelantan, Yang Maha Mulia Dr. Tengku Muhammad Fa-iz Petra Ibni Sultan Ismail Petra, berkenan merasmikan Wakaf MAIK Muamalat di Hotel Perdana, hari ini. Majlis pelancaran tersebut dihadiri oleh wakil pengurusan tertinggi Bank Muamalat Malaysia Berhad, Ahli-ahli Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Negeri Kelantan (MAIK) dan wakil-wakil Persatuan Perbankan Islam Malaysia (AIBIM). Turut hadir ke majlis tersebut adalah Dato’ Hj Mohd Redza Shah Abdul Wahid, Ketua Pegawai Eksekutif Bank Muamalat Malaysia Berhad, Yang Berhormat Mulia Tengku Tan Sri Dato’ Haji Mohamad Rizam bin Tengku Abdul Aziz, Pengerusi Jawatankuasa Pengurusan Bersama Wakaf MAIK Muamalat bersama ahli-ahli jawatankuasa, wakil badan-badan korporat, dan tetamu jemputan.

PDF File

Download here

Kuala Lumpur, February 02, 2018 – In line with Bank Negara Malaysia’s (“BNM”) recent decision to increase the Overnight Policy Rate (“OPR”) to 3.25%, with effect from 6th February 2018, Bank Muamalat will increase its BR from 3.75% to 3.95% per annum and BFR from 6.75% to 6.95% per annum. This will effectively impact all floating rate financing packages pegged to BR and BFR.

PDF File

Download here

Kuala Lumpur, January15, 2018 – Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) joined The Global Alliance for Banking on Values (GABV), a network of the world’s leading values-based banks, as one of its newest members. Bank Muamalat was officially accepted as a member of GABV on 15th November 2017. Signaling a growing appetite for the values-based banking movement, Bank Muamalat has become the first Islamic bank in the world and the first one in Southeast Asean region to be accepted as a member of Global Alliance for Banking in Values (GABV). Being an Islamic bank, Bank Muamalat believes it carries greater responsibilities to influence a social change and creating values to the people and the planet, over and above its usual profit oriented banking activities.

PDF File

Download here

Kuala Lumpur, Khamis, 30 November 2017: Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) hari ini telah mengagihkan barang-barang keperluan untuk ke sekolah kepada 262 orang pelajar dalam majlis Kegembiraan Kembali Ke Sekolah yang diadakan di Ibu Pejabat Bank Muamalat, Menara Bumiputra, Kuala Lumpur. Para pelajar dari 3 buah rumah terpilih di sekitar Kuala Lumpur dan Selangor menerima sumbangan berjumlah RM400 setiap seorang, berupa kelengkapan sekolah bernilai RM350 dan wang tunai berjumlah RM50. Penyampaian sumbangan tersebut disempurnakan oleh Y.Bhg. Tan Sri Dato’ Dr. Mohd Munir Abdul Majid, Pengerusi Bank Muamalat, bersama-sama dengan Ahli Pengurusan Kanan dan kakitangan Bank Muamalat.
Klang, Isnin 6 November : Wakaf Selangor Muamalat hari ini memberi sumbangan 3 buah mesin monitor pesakit kepada St John Ambulans Malaysia Kawasan Pantai Selangor dan sebuah mesin ultrabunyi kepada Hospital Tengku Ampuan Rahimah, Klang, Selangor. Keseluruhan sumbangan berjumlah RM125,981.00. Penyerahan tersebut diadakan dalam sebuah majlis bertempat di bangunan pejabat St John Ambulans Malaysia, Klang. Majlis tersebut telah dihadiri oleh Y.Bhg. Tan Sri Datuk Seri Panglima Dr. Abdul Rahman Arshad, Pengerusi Jawatankuasa Pengurusan Bersama Wakaf Selangor Muamalat bersama beberapa ahli jawatankuasa yang lain.
Shah Alam, Khamis 26 Oktober : Wakaf Selangor Muamalat hari ini menyumbang 6 buah mesin dialisis kepada Pusat Dialisis MAIS, Yayasan Islam Darul Ehsan dengan jumlah keseluruhan sebanyak RM241,680.00. Penyerahan tersebut diadakan dalam sebuah majlis bertempat di bangunan Pusat Dialisis MAIS di Shah Alam, Selangor. Majlis tersebut telah dihadiri oleh Y.Bhg. Tan Sri Datuk Seri Panglima Dr. Abdul Rahman Arshad, Pengerusi Jawatankuasa Pengurusan Bersama Wakaf Selangor Muamalat bersama beberapa ahli jawatankuasa yang lain.
Shah Alam, Jumaat 29 September : Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah berkenan melancarkan klinik bergerak Wakaf Selangor Muamalat di Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, hari ini. Majlis pelancaran tersebut dihadiri oleh Menteri Besar Selangor, Dato’ Seri Mohamed Azmin Ali serta wakil pengurusan tertinggi daripada KPJ Healthcare Berhad, Hospital Antarabangsa Beacon, Bank Muamalat Malaysia Berhad, Perbadanan Wakaf Selangor, dan Angkatan Tentera Malaysia.
Kuala Lumpur, 27 September 2017 – Muamalat Venture Sdn Bhd (“MVSB”), a wholly- owned subsidiary of Bank Muamalat Malaysia Berhad (“Bank Muamalat” or the “Bank”) had today entered into an agreement with IAP Integrated Sdn Bhd for the successful debut of Project Ar-Rahn on Investment Account Platform, or IAP, which was listed on the established web-based platform on 15 September 2017 for investors’ subscription. The investment is scheduled to start on 13 October 2017. Project Ar-Rahn is an investment in a share of capital contribution of MVSB under the Musharakah Joint Venture (Musharakah JV) with Permodalan Kelantan Berhad (“PKB”), in selected branches of Islamic pawn broking (Ar-Rahn) business activities.
Kuala Lumpur, September 13, 2017 - Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) today announced the latest campaign for its savings product, Oh Yeah! – “Hartawan Emas” from 8th September 2017 to 30th March 2018 which offers a total of 6080 grams of gold bars worth more than RM1 million. The announcement was made by Head of Consumer Banking Division, En. Mohd Razif Bin Mohd Nor at the Prize Presentation Ceremony to winners of BMMB Savings campaign "Save 'n' Win" at Melawati Mall, Kuala Lumpur.
Kuala Lumpur, 9 November 2017 – Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) has put into immediate effect a six-month moratorium relief, based on the merit of the case, on various financing and financing products, in an effort to assist our customers and staff who have been affected by the floods in Penang and Kedah. The six-month moratorium relief would be applicable to all secured banking facilities, including home financing and business premises financing for individual and enterprise/commercial customers.
Kuala Lumpur, Sabtu 19 Ogos: Sebagai sebahagian daripada usaha berterusan oleh Bank Muamalat Malaysia Berhad didalam mempertingkatkan jalinan produk dan perkhidmatan, Bank Muamalat telah melancarkan kemudahan aplikasi perbankan mudah alih hari ini bertempat di Pusat Pameran Antarabangsa Mahsuri, Langkawi dan dilancarkan oleh YAB Dato’ Sri Mohd Najib Tun Hj. Abdul Razak, Perdana Menteri Malaysia.
Seri Menanti, Rabu 21 Jun : Bank Muamalat Malaysia Berhad telah melancarkan kerjasama wakaf tunai dengan Majlis Agama Islam Negeri Sembilan melalui Perbadanan Wakaf Negeri Sembilan. Yang Di-Pertuan Besar Negeri Sembilan, Tuanku Muhriz Ibni Almarhum Tuanku Munawir telah berkenan mencemar duli menyaksikan majlis menandatangan perjanjian kerjasama wakaf tunai di antara Bank Muamalat Malaysia Berhad dengan Perbadanan Wakaf Negeri Sembilan. Perjanjian tersebut telah diwakili oleh Dato’ Mohd Redza Shah Abdul Wahid, Ketua Pegawai Eksekutif Bank Muamalat Malaysia Berhad dengan En Azzerol Effendi Abdul Kadir, Pemangku Pengurus Perbadanan Wakaf Negeri Sembilan.
Kuala Lumpur, 18 June 2017 – Approximately three hundred children from orphanage and under privileged homes were specially invited to Sime Darby Convention Centre to break fast with Bank Muamalat Malaysia Berhad. This is the Bank’s annual Corporate Social Responsibility (CSR) initiative to give back to those in the community who are at a disadvantaged, especially during the holy month of Ramadhan. Y. Bhg Tan Sri Dato' Dr. Mohd Munir Abdul Majid, Chairman of Bank Muamalat made the event more meaningful with his presence. The four selected beneficiaries are children from Madrasah Al Huffaz Wal Ulum Puncak Alam, Mahaad Tahfiz Al Hidayah Tanjung Malim, Orkid Children Petaling Jaya and Wisma Harapan Brickfield, Kuala Lumpur.

PDF File

Download here

Masjid Jamek, Kuala Lumpur, Khamis, 8 Jun 2017 : Bagi mengimarahkan kehadiran bulan Ramadhan 1438 Hijrah, Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) mengadakan satu majlis berbuka puasa bagi meraikan lebih daripada 450 tetamu pada majlis berbuka puasa yang berlangsung di Masjid Jamek Bandaraya, Kuala Lumpur. Para tetamu terdiri daripada anak-anak Maahad Tahfiz Al-Bayan, Pusat Jagaan Amal Asyura dan golongan kurang bernasib baik (gelandangan). Tan Sri Dr. Mohamed Munir Abdul Majid, Pengerusi, Bank Muamalat Malaysia Berhad, bersama-sama Y.Bhg. Dato’ Hj. Mohd Redza Shah Abdul Wahid, Ketua Pegawai Eksekutif Bank Muamalat Malaysia Berhad, Ahli Pengurusan Kanan dan kakitangan Bank Muamalat Malaysia Berhad. turut hadir bagi menyerikan majlis.
Ipoh, Sabtu 20 Mei : Wakaf Selangor Muamalat hari ini menyumbang sebuah mesin rawatan buah pinggang kepada unit rawatan rapi Hospital Raja Permaisuri Bainun, Ipoh, Perak yang bernilai RM151,580.00. Majlis sumbangan dan perasmian bangunan ini diadakan di Hospital Raja Permaisuri Bainun, Ipoh, Perak. Majlis tersebut telah dihadiri oleh Y.Bhg. Tan Sri Datuk Seri Panglima Dr. Abdul Rahman Arshad, Pengerusi Jawatankuasa Pengurusan Bersama Wakaf Selangor Muamalat bersama beberapa ahli jawatankuasa yang lain.
Kuala Lumpur, 03 Mei 2017 – Bank Muamalat Malaysia Berhad sekali lagi membuktikan komitmennya di dalam memainkan peranan sebagai warga korporat yang bertanggungjawab melalui Projek Telekung dengan menyumbang barangan berjumlah RM10,000 kepada surau-surau di bawah pengurusan Rapid Rail Sdn Bhd. Telekung kotor, lusuh, buruk dan berbau hapak seharusnya sentiasa dalam keadaan baik untuk memberikan keselesaan kepada orang ramai beribadah. Menyedari kepentingan itu, Bank Muamalat menjalankan Projek Telekung iaitu mengumpul, mencuci telekung dan menghantarnya semula ke surau yang sepatutnya. Selain itu, Bank Muamalat turut menyumbang barangan baru seperti telekung, sejadah, tasbih, selipar dan kain pelikat dan akan disalurkan ke 74 buah surau di sekitar stesen laluan Kelana Jaya/Ampang dan monorel.

PDF File

Download here

Kuala Lumpur –Bank Muamalat Malaysia Berhad (“Bank Muamalat’) would like to clarify with reference to the Press Release issued by Majlis Agama Islam Selangor (“MAIS”) which appeared in The Star dated 10/3/2017 and the local media. The lawsuit in reference is with respect to the legal action taken by MAIS and Kolej Universiti Islam Selangor (KUIS) against Redha Resources Sdn Bhd (“RRSB”) as First Defendant and Bank Muamalat as Second Defendant. This lawsuit relates to a Syndicated Financing amounting to RM125.8 million providing by Bank Muamalat and two other financial institutions. The plaintiff intended to annul the Concession Agreement and consequently the Payment Guarantee given to Bank Muamalat and 2 other financial institutions. The hearing has concluded and it is pending decision by the High Court of Shah Alam.

PDF File

Download here

Pelaksanaan program Rumah Bina Negara merupakan fokus kedua dalam transformasi luar bandar iaitu Pembangunan Belia Luar Bandar dengan tujuan memberi keutamaan kepada penyediaan kemudahan infrastruktur perumahan yang mencukupi serta meningkatkan pemilikan aset bukan kewangan bumiputera. RISDA adalah agensi pelaksana untuk membina Rumah Bina Negara sepanjang tempoh Rancangan Malaysia Ke Sebelas (RMK 11 2016 – 2020). Berdasarkan kepada pembentangan Bajet 2017 RISDA diperuntukan sebanyak RM 100 juta untuk melaksanakan Program RBN.

PDF File

Download here

Kuala Lumpur, Wednesday, 21 December: Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) and DRB-HICOM University of Automotive Malaysia (DRB-HICOM University) today inked a Memorandum of Agreement (MoA) to jointly develop an Executive Leadership Programme (ELP) for the employees of Bank Muamalat. The ELP combines DRB-HICOM University’s postgraduate studies with leadership training to produce well-rounded executives, ready to assume leadership positions within Bank Muamalat. DRB-HICOM University will provide Bank Muamalat’s executives with holistic, customised, continuous and professional learning courses through the Master of Business Administration, Master of Management and Doctor of Philosophy graduate programmes.
Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) telah menganjurkan Program Kembali Ke Sekolah bersama Anak-anak Yatim di Ibu Pejabat Bank Muamalat, Menara Bumiputera di Kuala Lumpur hari ini. Sumbangan yang diberi adalah dalam bentuk pakaian seragam sekolah dan peralatan persekolahan kepada 161 pelajar iaitu anak-anak kepada kakitangan syarikat yang berpendapatan kurang daripada RM3,000 sebulan serta anak-anak dari keluarga yang kurang berkemampuan dan anak-anak Yatim dari Pusat Jagaan Baitus Sakinah Wal Mahabbah, Rumah Attaqwa, Rumah Baitul Kasih Dan Baitul Fitrah, Country Homes serta Rumah Jalinan Kasih untuk membeli-belah secara percuma.
Kota Kinabalu, 15 November 2016 – Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) today signed a Facility Agreement with Sabah Land Development Board. The agreement was signed by Y.Bhg. Dato’ Hj. Mohd Redza Shah Abdul Wahid, Chief Executive Officer of Bank Muamalat Malaysia Berhad and Tuan Jazuly Wilaksono bin Sunarto, General Manager, Sabah Land Development Board. The signing ceremony was witnessed by Y.Bhg. Tan Sri Dato’ Dr. Mohd Munir Abdul Majid, Chairman of Bank Muamalat and YB Datuk Seri Panglima Haji Abdul Rahim bin Ismail, Chairman of Sabah Land Development Board this afternoon. Bank Muamalat is arranging for SLDB to have a 15-year MUAMALAT Financing Facilities of RM265 million, which comprises of our Term Financing-i and Revolving Financing-i facilities. The proceeds from the MUAMALAT Financing Facilities shall be utilised by SLDB and Keningau Agro Venture Sdn Bhd, a subsidiary of SLDB, for refinancing of its’ existing financing facilities and the development of identified estates in the West Coast, Sabah.
Banting, Selasa 18 Oktober 2016 : Wakaf Selangor Muamalat menyumbang sebuah van kepada PERKIM Banting dan anggota palsu kepada kanak kanak di Palestin melalui MyCare. Majlis sumbangan ini diadakan di pejabat PERKIM di Banting. Y.Bhg. Tan Sri Datuk Seri Panglima Dr. Abd Rahman Arshad, Pengerusi Wakaf Selangor Muamalat telah menyerahkan sendiri sumbangan tersebut kepada Pengerusi PERKIM Banting dan Ahli Lembaga Pemegang Amanah My Care. PERKIM adalah sebuah pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang berkonsepkan kebajikan agama dan sosial. Ia menyediakan pelbagai perkhidmatan sosial, termasuk penginapan asrama, pengajaran agama, kaunseling, perkhidmatan pendidikan dan kesihatan. Ia juga menyediakan sokongan kepada orang miskin, orang-orang cacat dan juga golongan muallaf. Persatuan ini memerlukan sebuah van untuk membawa kanak-kanak ke sekolah dan saudara-saudara baru ke kelas bimbingan.
Gemas: Khamis 25 Ogos 2016 : Bank Muamalat Malaysia Berhad hari ini telah merasmikan cawangan barunya di Gemas, Negeri sembilan dan ia merupakan cawangan Bank Muamalat yang ke- 3 di buka di negeri itu. Majlis perasmian tersebut telah disempurnakan oleh Pengarah Bank Muamalat Malaysia Berhad, Y. Bhg. Dato’ Azmi Abdullah diiringi oleh Tuan Haji PeerMohamed Ibramsha, Ketua Pegawai Operasi, Bank Muamalat Malaysia Berhad.
Kuala Lumpur, 20 July 2016 – Bank Muamalat’s Chairman, Y.Bhg. Tan Sri Dato’ Dr. Mohd Munir Abdul Majid today launched a unique syariah compliant Debit Card, at Bank Muamalat Head Office, Jalan Melaka, Kuala Lumpur. This Debit Card is called “Aisya”, after the Prophet (saw)’s wife, Saidatina Aisya Bte Abu Bakar. Saidatina Aisya was a young and exemplary wife of the Prophet (saw). It is Saidatina Aisyah’s intelligence that gave aspiration for the bank to develop this unique debit card. It is not only a shariah compliant card but, it comes with the unique feature of waqf.
Masjid Jamek, Kuala Lumpur, Khamis, 16 Jun 2015 : Sempena Ramadhan 1437 Hijrah, Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) meraikan lebih daripada 400 tetamu pada majlis berbuka puasa yang berlangsung di Masjid Jamek Bandaraya, Kuala Lumpur. Para tetamu terdiri daripada anak-anak Maahad Tahfiz Al-Bayan dan golongan kurang bernasib baik (gelandangan). Turut hadir pada majlis berbuka puasa bersama anak-anak Maahad Tahfiz Al-Bayan dan golongan kurang bernasib baik ialah; Tan Sri Dr. Mohamed Munir Abdul Majid, Pengerusi, Bank Muamalat Malaysia Berhad, Y.Bhg. Dato’ Hj. Mohd Redza Shah Abdul Wahid, Ketua Pegawai Eksekutif Bank Muamalat Malaysia Berhad, Ahli Pengurusan Kanan dan kakitangan Bank Muamalat Malaysia Berhad. Saudara Amy Search turut hadir menyerikan majlis.
Bank Muamalat Malaysia Berhad announced a 36.9% increase in Profit Before Tax (PBT) for its financial year ended March 2016. PBT grew to RM167.2 million from RM122.0 million, previously. Dato’ Mohd Redza Shah Abdul Wahid, Chief Executive Officer of Bank Muamalat Malaysia Berhad said, “The improved performance was underpinned by a steady growth in revenue driven by growth in gross financing and other operating income as well as our continuous effort in managing yields of our portfolios. Equally significant, we experienced a notable cost reduction resulting from an aggressive cost management strategy.”
Pasir Mas, Ahad 29 Mei : Bank Muamalat Malaysia Berhad hari ini telah merasmikan cawangan barunya di Gua Musang, Kelantan dan ia merupakan cawangan Bank Muamalat yang ke- 6 di buka di negeri itu. Majlis perasmian tersebut telah disempurnakan oleh Pengerusi Bank Muamalat Malaysia Berhad, Y.Bhg. Tan Sri Dato’ Dr. Mohd Munir Abdul Majid diiringi oleh Yang Berbahagia Dato’ Haji Mohd Redza Shah Abdul Wahid Ketua Pegawai Eksekutif, Bank Muamalat Malaysia Berhad
Tanah Merah, Ahad 8 Mei : Hari ini menandakan satu lagi mercu pencapaian penting bagi Bank Muamalat Malaysia Berhad dimana cawangan baru di Tanah Merah telah dibuka dengan rasminya oleh Pengerusi Bank Muamalat Malaysia Berhad, Y. Bhg. Tan Sri Dato’ Dr. Mohd Munir Abdul Majid. Perasmian ini telah disaksikan oleh kakitangan kanan kerajaan; wakil-wakil dari pihak swasta; pihak pengurusan kanan dan kakitangan Bank Muamalat; pihak media dan juga masyarakat tempatan.
Tanah Merah, Ahad 8 Mei : Wakaf Selangor Muamalat hari ini menyumbang sebuah bangunan akademik kepada Sekolah Menengah Ugama (Arab) Darul Ulum Diniah, Padang Siam, Tanah Merah, Kelantan yang bernilai RM468,587. Majlis sumbangan dan perasmian bangunan ini diadakan di Sekolah Menengah Ugama (Arab) Darul Ulum Diniah, Padang Siam, Tanah Merah, Kelantan. Y.Bhg. Tan Sri Dato’ Dr. Mohd Munir Abdul Majid, Pengerusi Bank Muamalat Malaysia Berhad telah menyerahkan sendiri simbolik sumbangan tersebut kepada YM Hj Tengku Ab Rahman bin Tuan Yunus, Pengarah, Yayasan Islam Kelantan.
Pasir Mas, Ahad 8 Mei : Tabung Mawaddah hari ini menyumbang sebuah van sekolah kepada Tahfiz Az-Zainab yang bernilai RM109,590.01 (Seratus Sembilan Ribu Lima Ratus Sembilan Puluh dan Satu Sen) Majlis penyerahan sumbangan dan perasmian Tahfiz ini diadakan di Tahfiz Az-Zainab, Kg Serendah, Chetok, Pasir Mas, Kelantan. Y.Bhg. Tan Sri Dato’ Dr. Mohd Munir Abdul Majid, Pengerusi Bank Muamalat Malaysia Berhad telah menyerahkan sendiri simbolik sumbangan tersebut kepada Y.Bhg Dato’ Mohd Izani Ghani, Pengerusi Pertubuhan Kebajikan Keluarga Haji Ghani dan disaksikan oleh Tan Sri Zaman Khan Rahim Khan, Penasihat, Tahfiz Az-Zainab.
Kuala Lumpur, 3 May 2016 – Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) today held an Integrity Day and Signing Ceremony of Corporate Integrity Pledge of Malaysia Anti-Corruption Commission. The Pledge was signed by Y.Bhg. Dato’ Haji Mohd Redza Shah Abdul Wahid and witnessed signed by Y.Bhg. Tan Sri Haji Abu Kassim Mohamed at Menara Bumiputra, Jalan Melaka, Kuala Lumpur. Y.Bhg. Tan Sri Dato’ Dr. Mohd Munir Abdul Majid, Chairman of Bank Muamalat served as a witness during the signing ceremony.
Kuala Lumpur, 26 April 2016 – Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) today launched the listing of Perak Transit Berhad (Perak Transit), an integrated transportation terminal and public transportation services provider based in Ipoh, Perak, on the Investment Account Platform (IAP), the first venture to be listed on the recently established web-based investment platform. The launching of the listing of Perak Transit on IAP was officiated by the Deputy Finance Minister I, Yang Berhormat Datuk Chua Tee Yong, at Sasana Kijang, Bank Negara Malaysia this afternoon.
Jenjarom, Selasa 8 Mac: Wakaf Selangor Muamalat menyumbang kos membesarkan surau wanita dan kantin kepada Sekolah Menengah Tahfiz Harapan, Kuala Langat. Jumlah sumbangan adalah RM71,600. Majlis sumbangan ini telah diadakan di Sekolah Menengah Tahfiz Harapan, Kuala Langat. Y.Bhg. Tan Sri Datuk Seri Panglima Dr. Abd Rahman Arshad, Pengerusi Wakaf Selangor Muamalat telah menyerahkan sendiri sumbangan tersebut kepada Ustaz Mohamad Rafee bin Wagimin, Pengetua Sekolah Menengah Tahfiz Harapan.

PDF File

Download here

Subang Jaya, Khamis 25 Februari : Wakaf Selangor Muamalat menyumbang beberapa peralatan sekolah kepada Sekolah Al – Fatih Putra Heights. Majlis sumbangan ini diadakan di Sekolah Al – Fatih, Subang Jaya. Y.Bhg. Tan Sri Datuk Seri Panglima Dr. Abd Rahman Arshad, Pengerusi Wakaf Selangor Muamalat telah menyerahkan sendiri sumbangan tersebut kepada Dato’ Mohammad Fadzllee B Dato’ Sri Mustafa Pengetua Sekolah Al Fatih Putra Heights.
Johor Bahru, Isnin, 1 Februari 2016: Wakaf Selangor Muamalat hari ini telah menyumbang sebuah mesin ultrasound kepada Hospital Sultanah Aminah dalam satu majlis yang telah disempurnakan oleh DYMM Raja Zarith Sofiah binti Almarhum Sultan Idris Shah, Permaisuri Johor, di Hospital Sultanah Aminah.

PDF File

Download here

Kuala Lumpur - Bank Muamalat Malaysia Berhad (BMMB) today announced a 33.5% increase in Profit Before Tax (PBT) for its first six-months period, ending September 2015. Profit Before Tax escalated to RM92.4 million from RM69.2 million in the corresponding period in 2014. “The improved performance was driven by a steady growth in revenue derived from a 12.4% growth in gross financing and our continuous effort in managing yields of our portfolios. Equally significant, we experienced a notable cost reduction resulting from our cost rationalization and operational efficiencies initiatives,” said Dato’ Mohd Redza Shah Abdul Wahid, Chief Executive Officer of BMMB.

PDF File

Download here

Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) telah mengadakan Program Kembali Ke Sekolah di Ibu Pejabat Bank Muamalat, Menara Bumiputera, Kuala Lumpur hari ini. Sumbangan yang diberi adalah dalam bentuk pakaian sekolah dan peralatan sekolah kepada 193 pelajar iaitu anak-anak kepada kakitangan syarikat yang berpendapatan kurang daripada RM3,000 sebulan serta anak-anak dari keluarga yang kurang berkemampuan dan anak-anak Yatim dari Rumah Permata Rohani, Rumah Baitul Kasih dan Rumah Baitul Barokah untuk membeli-belah secara percuma.
Alor Setar, Isnin 23 Nov : Wakaf Selangor Muamalat menyumbang sebuah van kepada Sekolah Menengah Sains Tahfiz Alor Setar. Majlis sumbangan ini diadakan di perkarangan Sekolah Menengah Sains Tahfiz (SEMESTI) Alor Setar, Alor Setar, Kedah. Y.Bhg. Tan Sri Datuk Seri Panglima Dr. Abd Rahman Arshad, Pengerusi Wakaf Selangor Muamalat telah menyerahkan sendiri sumbangan tersebut kepada Pengetua SEMESTI Alor Setar, Ustaz Mohd Idris bin Mahmud.
Kajang, Rabu 28 Okt 2015: Wakaf Selangor Muamalat memberi sumbangan beberapa peralatan perubatan kepada Hospital Kajang, Selangor. Dr Kuldip Kaur A/P Prem Singh, Pengarah Hospital Kajang telah menerima sumbangan tersebut daripada Y.Bhg. Tan Sri Datuk Seri Panglima Dr Abdul Rahman Arshad, Pengerusi Jawatankuasa Pengurusan Bersama Wakaf Selangor Muamalat.
Kuala Lumpur: 07 Julai 2015 – Satu Perjanjian Agensi telah ditandatangani di antara Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) dan Tradewinds Travel Services Sdn Bhd (TTS) bertujuan untuk mempromosi dan memasarkan perkhidmatan Badal Haji kepada pelanggan-pelanggan Bank Muamalat di kesemua enam puluh (60) cawangan dan masyarakat Islam di Malaysia. Majlis pemeteraian Perjanjian Agensi tersebut telah dihadiri oleh Yang Berbahagia Dato’ Haji Mohd Redza Shah Abdul Wahid , Ketua Pegawai Eksekutif, Bank Muamalat.
Sitiawan, Perak, Rabu 3 Jun : Wakaf Selangor Muamalat menyumbang kelengkapan asas untuk 12 buah bilik darjah berjumlah RM 65,040.00 kepada Sekolah Rendah Islam (SERI) Al-Ummah. Majlis sumbangan ini diadakan di bangunan baru SERI Al-Ummah, Sitiawan, Perak. Y.Bhg. Tan Sri Datuk Seri Panglima Dr. Abd Rahman Arshad, Pengerusi Wakaf Selangor Muamalat telah menyerahkan sendiri simbolik sumbangan tersebut kepada Pengerusi Lembaga Pengurusan SERI Al-Ummah, Tn Hj Mat Salam bin Karnadi.
Gua Musang, Kelantan, Rabu 20 Mei : Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) buat pertama kalinya mewakafkan sebuah bangunan Bengkel Kemahiran Muamalat kepada Maahad Muhammadi, Gua Musang, Kelantan pada hari ini. Majlis telah diadakan di perkarangan Maahad Muhammadi, Gua Musang, Kelantan. Y.Bhg. Dato' Haji Mohd Redza Shah, Ketua Pegawai Eksekutif Bank Muamalat telah merasmikan sekaligus melafazkan akad wakaf sumbangan tersebut kepada pengetua Maahad Muhammadi, Gua Musang iaitu Y.Berusaha Ustaz Khairuddin bin Ismail. Turut hadir dalam majlis tersebut adalah Timbalan Pengarah Yayasan Islam Kelantan, Y.Berusaha En. Mohd Kamarudin bin Umar.
Jeli, Sabtu 16 Mei 2015: Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) memberi sumbangan sebuah van kepada Pusat Pendakwah Jeli pada hari ini. Majlis sunbangan ini diadakan di perkarangan Pusat Dakwah Jeli, Kelantan. Y.Bhg. Tan Sri Dato' Dr. Mohd Munir Abdul Majid, Pengerusi Bank Muamalat telah menyerahkan senbangan tersebut kepada pengasas Pusat Dakwah Jeli (Pondok Moden) iaitu YB. Dato' Seri Mustapa Mohamed, beliau juga merupakan Ahli Parlimen Jeli.
Kuala Lumpur, Jumaat 23 Jan 2015: Satu majlis penyampaian hadiah untuk pemenang kempen deposit “Oh Yeah!” telah diadakan di Hotel Holiday Inn, Glenmarie, Shah Alam. Puan Mashitah Hj Osman, Ketua Pegawai Operasi Perniagaan, Bank Muamalat Malaysia Berhad telah menyerahkan ‘mock cheque’ kepada Cik Rohayah Bt Jalil pemenang utama kempen deposit “Oh Yeah!” yang menerima hadiah berupa wang tunai berjumlah RM1,000,000 tunai.
Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) menganjurkan Program Kembali Ke Sekolah bersama Anak-anak Yatim “Charity Free Market – Back to School’ di Ibu Pejabat Bank Muamalat Malaysia Berhad, Menara Bumiputera, Kuala Lumpur hari ini, 12 Disember 2014. Pihak Bank memberikan sumbangan kepada Rumah Warga Prihatin, Rumah Titian Kaseh dan Rumah Anak Yatim Darul Fuqaha untuk membeli-belah secara percuma pada hari itu.
KUALA LUMPUR, 2 December 2014 : Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) today held an MOU Signing Ceremony with Perbadanan Usahawan Nasional Berhad (PUNB) at Holiday Inn Kuala Lumpur, Glenmarie.
Cheras, Kuala Lumpur, Khamis 27 Nov : Wakaf Selangor Muamalat memberi sumbangan sebuah Tangki Simpanan Nitrogen kepada Majlis Kanser National (MAKNA) yang terletak di Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia. Prof Dato’ Dr Raymond Azman Ali, Pengarah dan Dekan Pusat Perubatan UKM MAKNA menerima sumbangan tersebut daripada Y.Bhg. Tan Sri Datuk Seri Panglima Dr. Abd. Rahman Arshad, Pengerusi Wakaf Selangor Muamalat.
Gelugor, Pulau Pinang, Ahad 12 Oktober : Wakaf Selangor Muamalat menyumbang sebuah van kepada Madrasah Uthmaniah. Majlis sumbangan ini diadakan di perkarangan Madrasah Uthmaniah, Gelugor, Pulau Pinang. Y.Bhg. Tan Sri Datuk Seri Panglima Dr. Abd Rahman Arshad, Pengerusi Wakaf Selangor Muamalat telah menyerahkan sendiri sumbangan tersebut kepada Mudir (Pengetua) Madrasah Uthmaniah, Ustaz Mohammad Fadzli Alias.
KUALA LUMPUR: 2 September 2014 – Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) today held an MoU exchange ceremony at Sasana Kijang. The exchange of the Memorandum of Understanding (MoU) is between Bank Muamalat and Bank of London and the Middle East plc (BLME). Representing on behalf of Bank Muamalat is its Chief Executive Officer, Y.Bhg. Dato’ Haji Mohd Redza Shah Abdul Wahid while representing on behalf of BLME is its Chief Executive Officer Mr. Humphrey Percy.
Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) menganjurkan Majlis Berbuka Puasa bersama Anak-anak Yatim , Maahad Tahfiz dan golongan kurang bernasib baik (gelandangan) di Masjid Jamek Bandaraya Kuala Lumpur hari ini, 18 Julai 2014. Pihak Bank akan memberikan sumbangan kepada Maahad Tahfiz Mawaddah, Pertubuhan Kebajikan Anak Yatim & Miskin Baitul Saidati Khadijah serta golongan kurang bernasib baik pada majlis tersebut. Turut hadir pada majlis berbuka puasa bersama anak-anak yatim, Maahad Tahfiz dan gelandangan ialah; Yang Berbahagia Tan Sri Dato’ Sri Zulhasnan bin Rafique, Mantan Menteri Wilayah Persekutuan, Y.Bhg. Dato’ Hj. Mohd Redza Shah Abdul Wahid, Ketua Pegawai Eksekutif BMMB, Ahli Pengurusan Kanan dan kakitangan Bank Muamalat.
KUALA LUMPUR: 25 June 2014 – Bank Muamalat Malaysia Berhad (BMMB) today held the Official opening of Bank Muamalat Malaysia Berhad Bureau De Change (BDC) at KLIA2. Y.Bhg. Tan Sri Dato’ Dr. Mohd Munir Abdul Majid, Chairman of Bank Muamalat Malaysia Berhad officially opened the BDC in a simple ribbon cutting ceremony. Also present at the event were BMMB CEO Dato’ Hj Mohd Redza Shah Abdul Wahid, BMMB Board of Directors, and Senior Management of the Bank.
KUALA LUMPUR, Friday 6 June 2014 : Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) today launched Muamalat BizSTAR-I, a broad initiative to deliver better resources, guidance and services to help more small businesses achieve financial success. Muamalat BizSTAR-I was launched by Y.Bhg. Dato’ Hj. Mohd Redza Shah Abdul Wahid, Chief Executive Officer of Bank Muamalat and present at the event was Y.Bhg. Dato’ Sharifuddin Dato’ Hj Musa, President, Kuala Lumpur Malay Chamber of Commerce (KLMCC) and Mr. Madhu Sudan Nair, President, Kuala Lumpur & Selangor Indian Chamber of Commerce (KLSICC).
Gombak, Selangor, Rabu 28 Mei : Wakaf Selangor Muamalat memberi 2 sumbangan berupa pembinaan sebuah bilik darjah serta kelengkapan bagi 5 buah bilik darjah kepada Sekolah Rendah Islam Al-Huda (SERI Al-Huda) dan sebuah van kepada Institusi Latihan Ilmuan Al-Quran (ILIQ) yang dinaungi oleh Persatuan Intitusi Al-Quran Negeri Selangor (PITAS). Majlis sumbangan ini diadakan di perkarangan Sekolah SERI Al-Huda, Gombak. Y.Bhg. Tan Sri Datuk Seri Panglima Dr. Abd Rahman Arshad, Pengerusi Wakaf Selangor Muamalat telah menyerahkan kedua-dua sumbangan tersebut kepada Pengerusi Jawatankuasa Lembaga Pengarah SERI Al-Huda, Dr. Amran Muhammad dan Pengerusi PITAS Ustaz Ashri Lateh.
Kuala Lumpur, Isnin 5 Mei – Satu majlis penyampaian hadiah utama untuk pemenang kempen deposit “Oh Yeah!” telah diadakan di Sime Darby Convention Centre. Y.Bhg. Tan Sri Dato' Dr Mohd Munir Abdul Majid, Pengerusi Bank Muamalat Malaysia Berhad telah menyerahkan ‘mock cheque’ kepada En Mohd Jaffri bin Mohd Ariffin pemenang utama kempen deposit “Oh Yeah!” yang bakal mendapat wang tunai sebanyak RM1,000,000.
Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) bersama Bank Muamalat Malaysia Berhad (BMMB) sekali lagi bekerjasama melalui Memorandum Perjanjian (MoA) Latihan Audit Syariah pada hari ini, selepas termeterainya perjanjian persefahaman yang berkaitan dengan kewangan Islam bersama Fakulti Ekonomi dan Muamalat USIM pada 13 Disember 2010 yang lepas.
Kuantan, Pahang, 25 January 2014 – Wakaf Selangor Muamalat memberi sumbangan 2 buah mesin dialisis kepada Pusat Hemodialisis Islam Makmur, Kuantan. Prof. Dato’ Dr. Hj Ariff bin Osman, Pengerusi Pusat Hemodialisis Islam Makmur (PHIM), Kuantan menerima sumbangan tersebut daripada Y.Bhg. Tan Sri Datuk Seri Panglima Dr. Abd Rahman Arshad, Pengerusi Wakaf Selangor Muamalat.
Ipoh: 25 January 2014 – Bank Muamalat Malaysia Berhad (BMMB) organised its ninth Carnival Oh Yeah! Bank Muamalat. This time around the Carnival was held at Mydin Meru Raya, Ipoh, Perak.. Carnival Oh Yeah! Bank Muamalat was organised in line with our Current Oh Yeah! Campaign. BMMB local clients came to support the Carnival. Entrance to the Carnival is free of charge and the activities provided are also free of charge.
KUALA LUMPUR: 12 November 2013 – Satu Memorandum Persefahaman telah ditandatangani di antara Bank Muamalat Malaysia Berhad (BMMB) dan UDA Holdings Berhad bertujuan untuk membangunkan hartanah Wakaf di Malaysia. Majlis pemeteraian Memorandum Persefahaman tersebut telah dihadiri oleh Yang Berhormat Datuk Haji Ahmad bin Haji Maslan, Timbalan Menteri Kewangan.
Melaka: 12 October 2013 – Bank Muamalat Malaysia Berhad (BMMB) organized its seventh Carnival Oh Yeah! Bank Muamalat. This time around the Carnival was held at Dataran Pahlawan Melaka Megamall, Melaka. Carnival Oh Yeah! Bank Muamalat was organized in line with our Current Oh Yeah! Campaign. BMMB local clients came to support the Carnival. Entrance to the Carnival is free of charge and the activities provided are also free of charge.
Rawang, Selangor, Isnin 7 Oktober: – Wakaf Selangor Muamalat memberi sumbangan 2 buah mesin dialisis kepada Pusat Dialisis Nur Ain, Rawang, Selangor. Tuan Haji Jamal bin Nasir, Pengurus Pusat Dialisis Nur Ain menerima sumbangan tersebut daripada Y.Bhg. Tan Sri Datuk Seri Panglima Dr. Abd Rahman Arshad, Pengerusi Wakaf Selangor Muamalat.
Sungai Petani: 28 September 2013 – Bank Muamalat Malaysia Berhad (BMMB) organized its sixth Carnival Oh Yeah! Bank Muamalat. This time around the Carnival was held at Village Mall Sungai Petani, Kedah. Carnival Oh Yeah! Bank Muamalat was organized in line with our Current Oh Yeah! Campaign. BMMB local clients came to support the Carnival. Entrance to the Carnival is free of charge and the activities provided are also free of charge.
Johor Bahru: 22 September 2013 – Bank Muamalat Malaysia Berhad (BMMB) organized its fifth Carnival Oh Yeah! Bank Muamalat. This time around the Carnival was held at Plaza Angsana (car park area), Johor Bahru. Carnival Oh Yeah! Bank Muamalat was organized in line with our Current Oh Yeah! Campaign. BMMB local clients came to support the Carnival. Entrance to the Carnival is free of charge and the activities provided are also free of charge.
SEREMBAN: 24 August 2013 – Bank Muamalat Malaysia Berhad (BMMB) organized its fourth Carnival Oh Yeah! Bank Muamalat and the first indoor carnival. This time around the Carnival was held at Terminal 1 Shopping Centre, Seremban. Carnival Oh Yeah! Bank Muamalat was organized in line with our Current Oh Yeah! Campaign. BMMB local clients came to support the Carnival. Entrance to the Carnival is free of charge and the activities provided are also free of charge.
KUALA LUMPUR: 1 August 2013 – Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) today launched its "SMART GREEN MORTGAGE FOR SOLAR PV FIT PLAN" at Auditorium SEDA Malaysia. Y.B. Dato' Seri DiRaja Mahdzir Khalid, Deputy Minister of Energy, Green Technology and Water launched the solution accompanied by En. Musa Abdul Malek, Deputy Chief Executive Officer of Bank Muamalat. Y.Bhg. Tan Sri Dr. Fong Chan Onn, Chairman of SEDA Malaysia was also in attendance.
Bank Muamalat Malaysia Berhad (BMMB) telah menganjurkan Majlis Berbuka Puasa bersama Anak-anak Yatim, Mahaad Tahfiz dan gelandangan di Masjid Jamek Bandaraya Kuala Lumpur hari ini, 30 Julai 2013. Anak-anak Yatim ini adalah daripada Maahad Tahfiz Mawaddah, Yayasan Chow Kit dan Keluarga Besar Norlina Alawi.
Kuala Lumpur, Wednesday 17 July : In conjunction with the month of Ramadhan Al- Mubarak, Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) is sponsoring dates and biscuits for breaking fast throughout the month of Ramadan for passengers travelling on Malindo Air flights. In a recent ceremony, Y.Bhg. Dato’ Haji Mohd Redza Shah Abdul Wahid, Chief Executive Officer of Bank Muamalat presented the dates to Mr Chandran Rama Muthy, Chief Executive Officer of Malindo Air.
Kuala Lumpur, Selasa 9 Julai – Wakaf Selangor Muamalat menerima sumbangan wakaf sebanyak RM50,000 daripada MAA Takaful Berhad hari ini. Satu majlis penyerahan ‘mock cheque’ telah diadakan di Hotel Majestic, Kuala Lumpur. En. Salim Majid Zain, Ketua Pegawai Eksekutif MAA Takaful telah menyerahkan ‘mock cheque’ kepada Y.Bhg. Dato’ Haji Mohd Redza Shah Abdul Wahid, Ketua Pegawai Eksekutif Bank Muamalat Malaysia Berhad. Turut hadir untuk menyerikan majlis ialah pihak pengurusan MAA Takaful dan Bank Muamalat.
Kota Bharu : 21 June 2013 – Bank Muamalat Malaysia Berhad (BMMB) organized its third Carnival Oh Yeah! Bank Muamalat. This time around the Carnival was held at Stadium Sultan Muhammad IV, Kota Bharu, Kelantan. Carnival Oh Yeah! Bank Muamalat was organized in line with our Current Oh Yeah! Campaign. BMMB local clients came to support the Carnival. Entrance to the Carnival is free of charge and the activities provided are also free of charge.
Kuala Terengganu : 14 June 2013 – Bank Muamalat Malaysia Berhad (BMMB) organized its second Carnival Oh Yeah! Bank Muamalat. This time around the Carnival was held at Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin, Kuala Terengganu. Carnival Oh Yeah! Bank Muamalat was organized in line with our Current Oh Yeah! Campaign. BMMB local clients came to support the Carnival. Entrance to the Carnival is free of charge and the activities provided are also free of charge.
Kuala Lumpur – Bank Muamalat Malaysia Berhad (BMMB) today announced a historical high Profit Before Tax of RM236.0 million in its 13-year milestone, equivalent to an increase of 129% year-on-year. The stellar performance was underpinned by strong financing growth and low credit cost arising from the improved asset quality coupled with its concerted efforts in capturing fee based income.
Sungai Besar, Selasa 21 Mei - Wakaf Selangor Muamalat memberi sumbangan barangan peralatan asas ke Maahad Tahfiz Al-Quran Wa-Ulumuddin di Sungai Besar. Al-Fadhil Ustaz Haji Jemari bin Ngaris, Pengetua Maahad Tahfiz Al-Quran Wa-Ulumuddin telah menerima sumbangan daripada Y.Bhg. Tan Sri Datuk Seri Panglima Dr. Abd Rahman Arshad, Pengerusi Wakaf Selangor Muamalat hari ini.
SHAH ALAM: 18 May 2013 – Bank Muamalat Malaysia Berhad (BMMB) organized its very own carnival – Carnival Oh Yeah! Bank Muamalat. The Carnival was held at Stadium Shah Alam, Selangor. Carnival Oh Yeah! Bank Muamalat was organized in line with our Current Oh Yeah! Campaign. Y.Bhg. Dato’ Haji Mohd Redza Shah Abdul Wahid, CEO BMMB launched the Oh Yeah! Campaign during the Carnival and Y.Bhg. Dato’ Haji Mohd Jaafar Haji Mohd Atan, Datuk Bandar Shah Alam was also present to witness the launch and visit the carnival.
KOTA TINGGI, Johor: 17 Mei 2013 - Hari ini menandakan satu lagi mercu pencapaian penting bagi Bank Muamalat Malaysia Berhad dimana cawangan baru di Kota Tinggi telah dibuka dengan rasminya oleh Pengerusi Bank Muamalat Malaysia Berhad, Y. Bhg. Tan Sri Dato’ Dr. Mohd Munir Abdul Majid.
Kuala Lumpur – Bank Muamalat Malaysia Berhad reported today a cumulative 9 months Profit Before Tax of RM172.4 million, surpassing its previous full year financial results of RM123.5 million. Revenue for the period rose 12.3% to RM744.6 million.
Sungai Buloh, Rabu 30 Jan - Wakaf Selangor Muamalat memberi sumbangan barangan peralatan perubatan ke Hospital Sunga Buloh. Y.Bhg Dr. Khalid Ibrahim, Pengarah Hospital Sungai Buloh menerima sumbangan tersebut daripada Y.Bhg. Tan Sri Datuk Seri Panglima Dr. Abd Rahman Arshad, Pengerusi Wakaf Selangor Muamalat hari ini.
Kuala Lumpur - Bank Muamalat Malaysia Berhad (BMMB) announced today a Profit Before Tax (PBT) of RM120.2 million for its first half ended September 2012, almost reaching its previous full year performance of RM123.5 million. The enhanced performance reflected greater contribution from its operating income and continued improvement in collection and recovery.
Kuala Lumpur, Rabu 24 Okt: En. Musa Abdul Malek, Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif, Bank Muamalat Malaysia Berhad (Bank Muamalat) melancarkan ‘Skim Pembiayaan Mikro’ di Hotel Istana, Kuala Lumpur hari ini.
Shah Alam, Thursday 27 Sept: HRH Sultan of Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah Alhaj Ibni Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah Alhaj today officiated the launching of Bank Muamalat Malaysia Berhad’s (Bank Muamalat) new service, Wakaf Selangor Muamalat at Concorde Hotel, Shah Alam.
Kuala Lumpur - Bank Muamalat Malaysia Berhad (BMMB) posted a 41.6% higher net profit of RM45.2 million for its first quarter ended 30 June 2012 compared to RM32.0 million registered a year ago. On an annualised basis, this translates into a Return on Equity (ROE) of 12.7%, doubling the 6.1% ROE registered for the previous financial year ended 31 March 2012.
Bank Muamalat Malaysia Berhad (BMMB) telah menganjurkan Majlis Berbuka Puasa bersama anak-anak yatim, ibu-ibu tunggal dan gelandangan di Masjid Jamek Bandaraya Kuala Lumpur hari ini, 2 Ogos 2012. Anak-anak Yatim ini adalah daripada Maahad Tahfiz al-Munawwarah, Surau as-Solihin dan Perumahan Awam Seri Sarawak.
Kota Kinabalu, Sabah: 17 July 2012 - Bank Muamalat Malaysia Berhad’s Chief Executive Officer, Y.Bhg. Dato’ Hj. Mohd Redza Shah bin Abdul Wahid today launched the Bank’s Kota Kinabalu Branch amidst a colourful ceremony. On the same day, he also launched our newly opened kiosk in Putatan.
Kuala Lumpur - Bank Muamalat Malaysia Berhad announced today a Profit Before Tax (PBT) of RM124.1 million for the financial year ended 31 March 2012. The bank’s net profit amounted to RM85.0 million during the period under review.
Tawau, Sabah: 29 June 2012 - Bank Muamalat Malaysia Berhad’s Chief Executive Officer, Y.Bhg. Dato’ Hj. Mohd Redza Shah bin Abdul Wahid today launched the Bank’s Tawau Branch amidst a colourful ceremony filled with the splendor of kompang.
Shah Alam, Selangor: 29 March 2012 - Bank Muamalat Malaysia Berhad (BMMB) is pleased to announce the launch of its Branch in Laman Seri, Shah Alam today by Y.Bhg. Tuan Mohtar bin Hani, Timbalan Datuk Bandar Shah Alam during a launch ceremony here at the branch
TEMERLOH, PAHANG: 20 Feb 2012 - Y,Bhg. Dato' Abdull Muain bin Abdul Hamid, District Officer, today launched Bank Muamalat Malaysia Berhad (BMMB) Temerloh Branch in Pahang at a ceremony where the local communities were invited to witness and celebrate the historic occasion.
Lebuh Pantai, Pulau Pinang: 30 Jan 2012 - Today marked another milestone for Bank Muamalat Malaysia Berhad as its new branch in Lebuh Pantai, Georgetown, Pulau Pinang was officially launched by its Chairman, Y.Bhg. Tan Sri Dato' Dr. Mohd Munir bin Abdul Majid.

PDF File

Download here

Total income increased to RM638.0 million from RM574.6 million in the previous corresponding period; Record high financing growth of 17.6% to RM8.4 billion Total Deposits rose 6.4% to RM14.6 billion whilst Savings deposits registered an impressive growth of 16.2% Capital remained strong with core capital and risk weighted capital ratios sustained at industry high of 13.9% and 19.3% respectively
Kuala Lumpur : 7 December 2011 -Bank Muamalat Malaysia Berhad today reported a pre-tax profit of RM66.7 million for its latest six-months to September 2011. Net profit amounted to RM38.4 million during the same period under review.
KULAI, Johor: 21 Nov 2011 - Hari ini menandakan satu lagi mercu pencapaian penting bagi Bank Muamalat Malaysia Berhad dimana cawangan baru di Kulai telah dibuka dengan rasminya oleh Ketua Pegawai Eksekutif, Y. Bhg. Dato' Hj Mohd Redza Shah Abdul Wahid.
BESUT, Terengganu: 31 Oct 2011 - Today marked another milestone for Bank Muamalat Malaysia Berhad as its new branch in Kampung Raja, Besut was officially launched by its Chairman, Y.Bhg. Tan Sri Dato' Dr. Mohd Munir Abdul Majid.
Bank Muamalat Malaysia Berhad today reported a pre-tax profit of RM40.8 million for its first quarter, referring to the latest three months to June 2011. Net profits amounted to RM28.9 million during the same period under review.
Bank Muamalat Malaysia Berhad (BMMB) telah menganjurkan Majlis Berbuka Puasa bersama anak yatim, mualaf dan gelandangan di Masjid Jamek Bandaraya Kuala Lumpur semalam, 11 Ogos 2011.
Hari ini, bersempena dengan bulan Ramadhan Al-Mubarak, Bank Muamalat Malaysia Berhad (BMMB) telah mengagihkan bubur lambuk kepada orang ramai dan kakitangan BMMB di hadapan bangunan Bank Muamalat iaitu Menara Bumiputera, Jalan Melaka dari pukul 4:00 petang hingga 6:00 petang.
Bank Muamalat Malaysia Berhad (BMMB) telah mengadakan Program Lambaian Ka'abah dari 1 Jun 2011 hingga 15 Jun 2011 untuk kakitangannya. Kakitangan Bank telah menghantar borang penyertaan dan pihak jawatankuasa telah membuat pemilihan pada 30 Jun 2011. Seramai 10 orang kakitangan telah dipilih untuk menunaikan Umrah bersama dengan pasangan masing-masing. Pihak Bank membiayai sepenuhnya kos perbelanjaan untuk mengerjakan Umrah.
Johor Bahru, 12 July 2011: - Today marked another milestone for Bank Muamalat Malaysia Berhad as its newly relocated branch in Kebun Teh Commercial City was officially launched by Y.A.B. Dato' Haji Abdul Ghani Othman, Menteri Besar, Johor.
Kuala Lumpur, 05 July 2011: - Bank Muamalat Malaysia Berhad (BMMB) organised a football talent clinic with Gary Mabbutt, a former Tottenham Hotspur's captain and an ex-England player today at MPSJ Stadium, USJ 5, Subang Jaya.
Kuala Lumpur, 29 June 2011: - Bank Muamalat Malaysia Berhad (BMMB) marked another milestone today as the bank officially launched its first Bank Muamalat Kiosk in Giant Hypermarket, Kemuning Utama.
Kuala Lumpur, 20 June 2011: - Bank Muamalat Malaysia Berhad ("BMMB") on 15 June 2011 successfully issued its Tier 2 Capital Islamic Subordinated Sukuk of RM400 million ("Subordinated Sukuk"). The Subordinated Sukuk carries a tenure of 10 years from the issue date on a 10 non-callable 5 basis.
Kuala Lumpur, 8 June 2011: - Bank Muamalat Malaysia Berhad reports today that it has recorded a Profit Before Tax (PBT) of RM204.3 million for the financial year ended 31 March 2011, a historical high, and equivalent to a 79.8% increase on an annualized basis. In the preceding financial year, the Bank posted a PBT of RM142.1 million for the 15-month ended 31 March 2010.
Kuala Lumpur, 1 June 2011: - Bank Muamalat Malaysia Berhad, a leading Islamic financial institution in Malaysia, and TAEL Partners, an ASEAN-based investment management firm, today signed an agreement which will lead towards the establishment of a new Islamic fund in Labuan, TAEL Tijari L.P. Pursuant to the agreement signed today, Bank Muamalat, through its Labuan Offshore branch and TAEL One will make commitments totaling US$100 million to a US$-denominated sukuk issuance programme.
Assalamuailaikum - Berikut adalah penjelasan daripada pihak Bank Muamalat berkenaan dengan kenyataan yang dibuat oleh Naib Presiden PAS, YB Salahuddin Ayub melalui artikel yang bertajuk "Ada apa di sebalik penggabungan BIMB dengan BBMB?"
Kuala Lumpur – Bank Muamalat Malaysia Berhad has decided to increase its Base Financing Rate (BFR) from 6.10% to 6.35% which will take effect on Tuesday 13th July 2010. The revision being made in response to the increment in the BNM Overnight Policy Rate (OPR) by 25bps.
IPOH, 29 March 2011 - Bank Muamalat Malaysia Berhad today signed a Memorandum of Understanding (MOU) with Ipoh-based Combined Bus Services Sdn Bhd (CBSB) to finance the construction of the RM25 million Ipoh Integrated Bus Terminal and Complex, and the purchase of buses worth RM2 million. The MoU was signed by Encik Musa Abdul Malek, Deputy Chief Executive Officer of Bank Muamalat, Encik Shamsudin Bahari, Senior Vice President of Consumer Banking of Bank Muamalat, whereas CBSB was represented by its Managing Director Encik Cheong Peak Sooi and its Director Puan Rozilawati Mohamad.
KUALA LUMPUR: March 22, 2011- Bank Muamalat Malaysia Berhad together with business analytics leader SAS Malaysia (SAS) today jointly announced their official signing of contract for the purchase of the SAS Credit Risk Scoring Application to boost the bank's organisation-wide risk financing evaluation capabilities.
Kuala Lumpur, 19 March 2011- International Islamic University of Malaysia (IIUM) and Bank Muamalat Malaysia Berhad today signed a Memorandum of Understanding (MoU) at the Conference Room, Cultural Activity Centre, IIUM Gombak, to collaborate as strategic partners with the primary objective of facilitating the research and development (R & D) of issues in the Islamic banking industry.
Kuala Lumpur, 16 February: Bank Muamalat Malaysia Berhad announces today that it has recorded a Profit Before Tax (PBT) of RM143.7 million for the 9-month period ended 31 December 2010, a 34.4% increase from RM106.9 million in the previous corresponding period. In the last financial year, the Bank recorded a PBT of RM142.1 million for the 15-month period ended 31 March 2010, which was a historical high. Additionally, the Bank's net earnings for the period stood at RM99.3 million as compared to RM75.8 million as at end December 2009.
Kuala Lumpur, 30 December 2010: The new Perbadanan Insurans Deposit Malaysia (PIDM) Bill 2010 to implement the enhanced financial consumer protection package has been passed in Parliament.
Kuala Lumpur - For the first time since inception, Bank Muamalat Malaysia Berhad´s half year result have breached RM100 million mark for the latest six months ended September 2010. Profit before tax advanced to RM102.1 million or 60% higher on an annualised basis.
Bank Muamalat Malaysia Berhad (BMMB) launched its new and exciting Cash Bonanza 2010 Campaign following the successful 2009 10th Anniversary Bonanza Drive Campaign. The ceremony was officiated by BMMB Deputy Chief Executive Officer, Encik Musa Abdul Malek on 30 September 2010 in Kuala Lumpur.
Kuala Lumpur – Bank Muamalat Malaysia Berhad today reported a pre-tax profit of RM44.8 million for the three months to June 2010, an increase of 114% compared to RM21.0 million registered in the previous corresponding quarter. Net profit of the bank similarly strengthened in the period under review, increasing 107% to RM33.4 million.
Satu majlis penyerahan bungkusan berupa kurma dan biskut telah diadakan di Subang Skypark Terminal oleh En Nik Ahmad Fauzan Nik Mohamed (Pemangku Ketua Jabatan Komunikasi dan Korporat, Bank Muamalat Malaysia Berhad) dan Cik Andriaty Abdul Rahman (Ketua Jabatan Pendapatan, Firefly) pada 24 Ogos 2010.
Kuala Lumpur – Bank Muamalat, a fully fledged Islamic Financial Services bank now offers the Western Union® Money Transfer SM service across its 56 branches in Malaysia following an agreement signed between the two organizations.
Kuala Lumpur – Bank Muamalat Malaysia Berhad has decided to increase its Base Financing Rate (BFR) from 6.10% to 6.35% which will take effect on Tuesday 13th July 2010. The revision being made in response to the increment in the BNM Overnight Policy Rate (OPR) by 25bps.
Kuala Lumpur – Bank Muamalat Malaysia Berhad is pleased to report its performance for the 15-month period ending 31 March 2010. Profit before tax rose strongly to RM140.6 million or 231.8% higher compared to previous year (annualized at RM112.5 or 165.4%).
Kuala Lumpur- Bank Muamalat Malaysia Berhad has decided to increase its Base Financing Rate (BFR) from 5.85% to 6.10% which will take effect on Wednesday 19th May 2010. The revision being made in response to the increment in the BNM Overnight Policy Rate (OPR) by 25bps.
Kuala Lumpur – Bank Muamalat Malaysia Berhad will raise its Base Financing Rate (BFR) from 5.55% to 5.85% which will take effect on 15 March 2010 onwards. The revision being made in response to the increment in the BNM Overnight Policy Rate (OPR) by 25bps.
Kuala Lumpur – Bank Muamalat Malaysia Berhad is pleased to report its performance for the 12-month ending 31 December 2009. During this period, profit before tax was at RM118.4 million or 168.7% higher compared to the preceding 12 months.
Kuala Lumpur - Bank Muamalat Malaysia Berhad ("Bank Muamalat") is pleased to report its nine-month results, referring to performance for the nine months to September 2009.
Kuala Lumpur - Bank Muamalat Malaysia Berhad ("Bank Muamalat") is pleased to report its first half results, referring to performance for the six months to June 2009.
Kuala Lumpur - Bank Muamalat Malaysia Berhad ("Bank Muamalat") is pleased to announce that it has successfully completed a capital raising exercise ("exercise"), amounting to RM500 million of Tier-1 capital.
Kuala Lumpur, 26 February 2009 - Bank Muamalat Malaysia Berhad (BMMB) Today Officially Launched Its Muamalat GIA&ONEReach Account-i 2009 Campaign. The Campaign For 2009 Is Part Of Bigger, More Strategic Plans In The Pipeline In Efforts To Boost Retail Deposits.
Chat with us on
WhatsApp
AUSTRALIAN DOLLARAUD3.1960003.0460003.030000
BRUNEI DOLLARBND3.5760003.4220003.411000
CANADIAN DOLLARCAD3.4630003.3430003.326000
SWISS FRANCCHF5.3840005.1560005.138000
EURO EUR5.2660004.9800004.958000
STERLING POUNDGBP6.2110005.9610005.952000
NEW ZEALAND DOLLARNZD2.9400002.7320002.717000
SINGAPORE DOLLARSGD3.5760003.4360003.435000
UNITED STATES DOLLARUSD4.8170004.5720004.555000

2024-07-23 08:34:22